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Vopr Pitan.2024;93(1):120-124.

ヒトの食事からのガンマアミノ酪酸摂取量の推定

[Estimation of gammaaminobutyric acid intake from the human diet].

PMID: 38555616

抄録

ガンマアミノ酪酸(GABA)は内因性の生理活性化合物で、ヒトの神経系の正常な機能に不可欠な特性を持つ。強力な神経伝達物質として、ニューロンの位相性抑制を発揮することにより、シナプス伝達を調節する重要な役割を果たしている。GABAのこの作用と他の作用により、学習、記憶、成熟、損傷後の神経組織の修復の基礎となる神経組織の可塑性現象がもたらされる。また、降圧作用、抗糖尿病作用、抗酸化作用、抗炎症作用など、幅広い生物学的作用もある。このような観点から、GABAは特別食や栄養補助食品に使用されることが多くなっている。しかし、その適切な摂取量はまだ評価されておらず、食事からの摂取量の特徴も明らかにされていない。このレビューでは、健康的な食生活の現代的な要件を満たす合理的な規範に対応する、バランスのとれた食品摂取の下でのGABAの摂取量を推定することを目的とした。近年のこの問題に関する既存文献をRISC、CyberLeninka、Pubmed、ResearchGateのデータベースを用いてレビューした。.科学文献の分析に基づき、健康的な栄養の現代的要件を満たす食品消費の合理的な規範に基づいて編集された、平均的な1日の食事におけるGABAの含有量を評価した(2016年8月19日付ロシア連邦保健省の命令。No.614)。バランスのとれた食事は、主に野菜(ジャガイモ-419mg/日、ビート-49mg/日、カボチャ-41mg/日)、果物(リンゴ-15mg/日、ブドウ-3.8mg/日)、および低脂肪乳製品(92mg/日)により、1日あたり約740mgのGABAを供給することができる。.今回発表されたデータは、特別食や栄養補助食品にGABAを配合する際の適切性を評価する上で有用であろう。

Gamma-aminobutyric acid (GABA) is an endogenous bioactive compound with essential properties for the normal functioning of the human nervous system. As a potent neurotransmitter, it plays an important role in modulating synaptic transmission by exerting phasic inhibition of neurons. This and other effects of GABA provide the phenomenon of neural tissue plasticity underlying learning, memory, maturation and repair of neural tissue after damage. It also has a wide range of biological actions, including antihypertensive, anti-diabetic, antioxidant, and anti-inflammatory. In this regard, GABA is increasingly used in the composition of food for special dietary uses and dietary supplements. However, its adequate intake levels have not yet been assessed and its dietary intake has not been characterized. of the review was to estimate the level of GABA intake under balanced consumption of foods, corresponding to rational norms that meet modern requirements of a healthy diet. . The existing literature on the problem in recent years was reviewed using the databases RISC, CyberLeninka, Pubmed, and ResearchGate. . Based on the analysis of scientific literature, we evaluated the content of GABA in the average daily diet, compiled on the basis of the rational norms of food consumption that meet modern requirements for healthy nutrition (Order of the Ministry of Healthcare of the Russian Federation dated August 19, 2016. No. 614). The balanced diet can provide about 740 mg of GABA per day, mainly due to vegetables (potatoes - 419 mg/day, beet - 49 mg/day, pumpkin - 41 mg/day), fruits (apple - 15 mg/day, grapes - 3.8 mg/day), as well as low-fat dairy products (92 mg/day). . The presented data may be useful in assessing the adequacy of enrichment of foods for special dietary uses and dietary supplements with GABA.