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Community Dent Oral Epidemiol.2024 Mar;

日本人の無歯顎高齢者における総義歯と虚弱との関連:前向き分析

Complete dentures associated with frailty among edentulous older Japanese people: A prospective analysis.

PMID: 38509032

抄録

目的:

本研究の目的は、無歯顎の地域在住日本人高齢者における、自己報告による総義歯の機能性(FCD)、総義歯に対する満足度(SCD)、硬い食物を咀嚼する能力(ACHF)と、虚弱指数(FI)との関連を横断的および前向きに検討することである。

OBJECTIVE: This study aimed to explore the cross-sectional and prospective associations between self-reported functionality of complete dentures (FCD), satisfaction with complete dentures (SCD) and the ability to chew hard food (ACHF) on the one hand and the frailty index (FI) on the other hand among edentulous community-dwelling older Japanese people.

方法:

本研究は、日本大学加齢縦断研究の無歯顎高齢者770人を対象とした。自己申告によるFCD、SCD、および総義歯を装着して6種類の食品(硬いものから軟らかいものまで)を咀嚼する能力をベースライン時の独立変数とした。ベースライン時および4年後の従属変数として、40の欠損を含むFIを計算した。年齢、性別、配偶者の有無、学歴、就労状況、居住地域を統制した横断的および前向き一般化線形回帰モデルを当てはめた。

METHODS: The study examined 770 edentulous participants of the Nihon University Japanese Longitudinal Study of Aging. The self-reported FCD, SCD and ability to chew six groups of food (from hardest to softest) with complete dentures were the independent variables at the baseline. The FI was computed including 40 deficits as the dependent variable at the baseline and 4 years later. Cross-sectional and prospective generalized linear regression models were fitted controlling for age, gender, marital status, education, working status and area of residence.

結果:

機能的でない総義歯の使用および総義歯に対する不満は、横断的(それぞれ3.9%[95%CI 2.2-5.6]、3.2%[95%CI 1.5-4.9])および前方視的(それぞれ3.9%[95%CI 2.0-6.0]、3.3%[95%CI 1.3-5.3])に、より高いFIと関連していた。咀嚼能力に関しては、第2群(1.9%、[95%CI 0.1-3.7])および第4-6群(1.9%、[95%CI 0.1-3.7])の食物を咀嚼できる群において、ベースライン時のFI値が高いことが観察された。7])であり、追跡調査時に参加者がより柔らかい食物のグループを噛めるようになったと報告するにつれて、FIは漸増した(グループ2:2.2%[95%CI 0.05-4.3]、グループ3:3.6%[95%CI 1.2-6.0]、グループ4-6:3.4[95%CI 0.7-6.1])。

RESULTS: The use of non-functional complete dentures and dissatisfaction with complete dentures were both associated with a higher FI cross-sectionally (3.9% [95% CI 2.2-5.6] and 3.2% [95% CI 1.5-4.9], respectively) and prospectively (3.9% [95% CI 2.0-6.0] and 3.3% [95% CI 1.3-5.3], respectively). Regarding the ability to chew, a higher FI at baseline was observed among those able to chew food of Group 2 (1.9%, [95% CI 0.1-3.7]) and Groups 4-6 (1.9%, [95% CI 0.1-3.7]), and a progressive increment in the FI, as the participants reported being able to chew softer groups of food at the follow-up (Group 2: 2.2% [95% CI 0.05-4.3]; Group 3: 3.6% [95% CI 1.2-6.0]; and Groups 4-6: 3.4 [95% CI 0.7-6.1]).

結論:

自己報告による機能的でない総義歯の使用、総義歯に対する不満、および総義歯によるACHFの低下は、横断的および前向きの両方において、より高いFIと関連していた。

CONCLUSION: Self-reported use of non-functional complete dentures, dissatisfaction with dentures and a reduced ACHF with complete dentures were associated with a higher FI both cross-sectionally and prospectively.