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Ann Neurol.2024 Feb;

フラミンガム心臓研究における食事、生物学的老化の速度、および認知症のリスク

Diet, Pace of Biological Aging, and Risk of Dementia in the Framingham Heart Study.

PMID: 38407506

抄録

目的:

健康的な食生活を送っている人は認知症になりにくいが、その生物学的機序はよくわかっていない。われわれは、健康的な食事は生物学的老化のペースを遅らせるので認知症を予防するという仮説を検証した。

OBJECTIVE: People who eat healthier diets are less likely to develop dementia, but the biological mechanism of this protection is not well understood. We tested the hypothesis that healthy diet protects against dementia because it slows the pace of biological aging.

方法:

Framingham Offspring Cohortのデータを解析した。対象は60歳以上で認知症がなく、食事、エピジェネティック、追跡データがある者とした。健康的な食事とは、神経変性遅延のための地中海食-ダッシュ食介入(MIND、1991~2008年にわたる4回の受診)の長期的な遵守であると評価した。DunedinPACEエピジェネティック時計を用いて、2005~2008年に収集した血液中のDNAメチル化データから老化のペースを測定した。2005年から2008年の受診から2018年までの研究記録を用いて、認知症発症と死亡を定義した。

METHODS: We analyzed Framingham Offspring Cohort data. We included participants ≥60 years-old, free of dementia and having dietary, epigenetic, and follow-up data. We assessed healthy diet as long-term adherence to the Mediterranean-Dash Intervention for Neurodegenerative Delay diet (MIND, over 4 visits spanning 1991-2008). We measured the pace of aging from blood DNA methylation data collected in 2005-2008 using the DunedinPACE epigenetic clock. Incident dementia and mortality were defined using study records compiled from 2005 to 2008 visit through 2018.

結果:

対象者n=1,644人(平均年齢69.6歳、女性54%)のうち、14年間の追跡期間中にn=140人が認知症を発症し、n=471人が死亡した。MINDスコアが高いほど、DunedinPACEが遅く、認知症および死亡リスクが低下した。DunedinPACEの遅さは、認知症および死亡リスクの低下と関連していた。媒介分析では、DunedinPACEの遅さが食事-認知症関連の27%、食事-死亡率関連の57%を占めた。

RESULTS: Of n = 1,644 included participants (mean age 69.6, 54% female), n = 140 developed dementia and n = 471 died over 14 years of follow-up. Greater MIND score was associated with slower DunedinPACE and reduced risks for dementia and mortality. Slower DunedinPACE was associated with reduced risks for dementia and mortality. In mediation analysis, slower DunedinPACE accounted for 27% of the diet-dementia association and 57% of the diet-mortality association.

解釈:

本研究の結果は、老化のペースが遅いことが、健康的な食事と認知症リスク低下との関係の一部を媒介することを示唆している。老化速度のモニタリングは認知症予防に役立つかもしれない。しかし、食事と認知症との関連性の大部分はまだ説明されておらず、他の臓器系と重複しない食事と脳の老化との直接的な関連を反映している可能性がある。十分に計画された媒介研究において、脳特異的な機序を調査することが必要である。Ann neurol 2024.

INTERPRETATION: Findings suggest that slower pace of aging mediates part of the relationship of healthy diet with reduced dementia risk. Monitoring pace of aging may inform dementia prevention. However, a large fraction of the diet-dementia association remains unexplained and may reflect direct connections between diet and brain aging that do not overlap other organ systems. Investigation of brain-specific mechanisms in well-designed mediation studies is warranted. ANN NEUROL 2024.