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糖尿病はSARS-CoV-2経口感染症に本当に罹患しやすいのか?
Is diabetes a real susceptibility for SARS-CoV-2 oral manifestation?
PMID: 38304492
抄録
背景:
多塩基性切断酵素であるフリンは、糖尿病のようなメタボリックシンドロームの病因に関与していることが次第に認識されつつある。その切断作用は、スパイクの2つのサブユニットであるS1とS2の接合部にあるSARS-CoV-2の付着部位にとって必須の活性化ステップである。これはフリンによる効果的な切断を可能にし、ウイルスの感染性と宿主の範囲を決定する役割を持つ。唾液中のフリン酵素の発現増加は、糖尿病患者の感受性因子として注目されるほど顕著である。
BACKGROUND: Furin, a polybasic cleavage enzyme, is increasingly recognized in the pathogenesis of metabolic syndromes like diabetes. Its cleavage action is an essential activation step for the SARS-CoV-2 attachment site at the junction of S1 and S2, the two subunits of the spike. This allows effective cleavage by furin and has a role in determining viral infectivity and host range. The increased expression of the furin enzyme in the saliva is remarkable enough to be noted as a susceptibility factor for diabetic patients.
研究の目的:
本研究は、免疫学的ELISA試験によるフリン酵素の定性的評価に焦点を当てた。
AIM OF THE STUDY: The present study focuses on the qualitative assessment of the furin enzyme through an immunological ELISA test.
使用した材料と方法:
本研究は、COVID-19回復患者(=20名)、糖尿病患者(=20名)、健常患者(=20名)の3群から構成された。
MATERIALS AND METHODS USED: The study consisted of three groups, each of whom was a COVID-19 recovered patient ( = 20), a diabetic patient ( = 20), and a healthy patient ( = 20).
結果:
糖尿病患者およびCOVID-19回復患者では、健常対照群と比較して、一般的にフリン酵素のレベルが有意に上昇していることが評価された。
RESULT: The study assessed significantly increased levels of the furin enzyme generally in diabetic patients and COVID-19 recovered patients as compared to the healthy control group.
結論:
唾液中のフリンの推定は、多くのCOVID-19感染患者において予後マーカーとなる可能性を残している。これを立証するためには、さらなるエビデンスに基づく研究が必要である。
CONCLUSION: The estimation of furin in saliva still holds the possibility of being a prognostic marker in many COVID-19 infected patients. Further evidence-based studies are required to establish the same.