あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
BMJ Open.2023 Dec;13(12):e075401.

口腔がん患者における嚥下機能と嚥下関連QOLの周術期変化軌跡と予測因子:縦断的観察研究

Perioperative change trajectories and predictors of swallowing function and swallowing-related quality of life in patients with oral cancer: a longitudinal observational study.

PMID: 38086600

抄録

目的:

口腔がん患者の周術期における嚥下機能および嚥下関連QOLの変化軌跡および予測因子を明らかにすること。

OBJECTIVE: To determine change trajectories and predictors of swallowing function and swallowing-related quality of life (QoL) in perioperative patients with oral cancer.

研究計画:

縦断的観察研究。

DESIGN: Longitudinal observational study.

設定:

中国湖南省の3次がん病院。

SETTING: A tertiary cancer hospital in Hunan Province, China.

対象者:

手術が予定されている口腔がん患者をコンビニエンスサンプリングで募集した。

PARTICIPANTS: Patients with oral cancer scheduled for surgery were recruited using convenience sampling.

主要および副次的転帰測定:

主要転帰は嚥下機能と嚥下関連QoLとした。副次的アウトカムは、嚥下機能と嚥下関連QoLの予測因子とした。

PRIMARY AND SECONDARY OUTCOME MEASURES: The primary outcomes were swallowing function and swallowing-related QoL. The secondary outcomes were the predictors of the swallowing function and swallowing-related QoL.

方法:

参加者は術前、術後7日目、術後1ヵ月目に社会人口統計学的および臨床データ質問票、Nutritional Risk Screening 2002およびMD Anderson Dysphagia Inventoryに記入した。データはt検定、分散分析、一般化線形モデルを用いて分析した。

METHODS: The participants completed the sociodemographic and clinical data questionnaire, Nutritional Risk Screening 2002 and MD Anderson Dysphagia Inventory before surgery, 7 days after operation and 1 month after operation. Data were analysed using t-test, analysis of variance and generalised linear models.

結果:

3つの調査すべてに回答した138人の参加者のうち、41人(29.71%)が術前に中等度から重度の嚥下障害を有していた。嚥下機能と嚥下関連QoLは経時的に変化し、最初に低下し、次に上昇する傾向を示した。術前の嚥下機能と嚥下関連QoLは、性別、リンパ球レベル、術前の栄養リスク、原発腫瘍部位に影響された。術後7日では、気管切開が嚥下機能に影響を与えた。術後1ヵ月では、年齢および配偶者の有無が嚥下機能に影響を及ぼし、年齢、職種および術前の栄養リスクが嚥下関連QoLに影響を及ぼした。

RESULTS: Among 138 participants who completed all the three surveys, 41 (29.71%) had moderate to severe dysphagia before surgery. Swallowing function and swallowing-related QoL changed over time, showing the trend of decline first and then increase. Preoperative swallowing function and swallowing-related QoL were affected by sex, lymphocyte level, preoperative nutritional risk and primary tumour site. At 7 days postoperatively, tracheotomy affected swallowing function. At 1 month postoperatively, age and marital status influenced swallowing function, whereas age, type of job and preoperative nutritional risk influenced swallowing-related QoL.

結論:

本研究は、口腔癌の周術期患者が一般的に、特に術後の急性期に嚥下障害に直面していることを示している。医療提供者は、周術期の口腔がん患者、特に術前の栄養リスク、舌腫瘍、気管切開、60歳未満、配偶者のいない患者、および被雇用者の嚥下機能に注意を払い、嚥下機能を改善するために、できるだけ早期に嚥下療法や栄養療法などの利用可能な介入を行うべきである。一方、医師は、再建の有無、術前化学療法の有無など、最もエビデンスに基づいた治療法を患者に勧めるべきである。

CONCLUSIONS: Our study demonstrates that perioperative patients with oral cancer generally faced swallowing disorders, especially in the acute phase after surgery. Healthcare providers should pay attention to the swallowing function of perioperative patients with oral cancer, especially those with preoperative nutritional risk, tongue tumour, tracheotomy, age <60 years, and no spouse and the employed patients, and provide available interventions, such as swallowing and nutritional therapy, as early as possible to improve their swallowing function. Meanwhile, doctors should recommend the most evidence-based treatment options, such as reconstruction or not, preoperative chemotherapy or not, to patients.