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Biol Trace Elem Res.2023 Nov;

フッ化物曝露の食事摂取源としての清涼飲料水

Soft Drinks as a Dietary Source of Fluoride Exposure.

PMID: 37922070

抄録

高濃度のフッ化物曝露は、歯のフッ素症や骨のフッ素症、内分泌や認知の発達障害などの悪影響を引き起こす可能性がある。このイオンの主な食事摂取源は水であるが、清涼飲料水のような国民に広く飲まれている他の飲料からも有意な濃度が検出されている。合計200の清涼飲料試料(フレーバー飲料60、抽出物70、果汁飲料60、清涼飲料10)をフッ化物イオン選択電位差法により分析した。暴露評価およびその後のFリスク評価のために、清涼飲料水の消費量を330 mLと推定した。平均濃度が最も高かったのはエキス入り清涼飲料(2.45±1.15 mg/L),次いでフレーバー入り清涼飲料(1.71±2.29 mg/L)および炭酸入り清涼飲料(1.38±0.40 mg/L)であり,最も低かったのは果汁入り清涼飲料(1.09±0.62 mg/L)であった.濃度が最も高かったフレーバーは、紅茶メロンフレーバーで3.66±0.40mg/L、紅茶パッションフルーツフレーバーで3.17±0.56mg/L、最も低かったのはレモンフレーバーで0.69mg/Lであった。EFSA(欧州食品安全機関)が設定したUL(上限レベル)基準値を考慮すると、これらの飲料の寄与率は、年齢層と性別によって3.28~41.78%となる。

High fluoride exposures can lead to adverse effects such as dental and bone fluorosis, as well as endocrine and cognitive developmental problems. Water is the main dietary source of this ion, although significant concentrations have also been detected in other beverages widely consumed by the population such as soft drinks. A total of 200 soft drink samples (60 flavoured, 70 extracts, 60 fruit juice and 10 soft drinks) were analysed by fluoride ion selective potentiometry. A consumption of 330 mL was estimated for exposure assessment and subsequent F-risk assessment by soft drink consumption. The highest average concentration was found in extract soft drinks (2.45 ± 1.15 mg/L), followed by flavoured (1.71 ± 2.29 mg/L) and carbonated soft drinks (1.38 ± 0.40 mg/L), while the lowest was found in fruit juice soft drinks (1.09 ± 0.62 mg/L). The flavours with the highest concentration were tea-melon and tea-passion fruit with 3.66 ± 0.40 and 3.17 ± 0.56 mg/L respectively and the lowest was lemon flavour with 0.69 mg/L. The contribution of these beverages, considering the UL (Upper level) reference values set by EFSA (European Food Safety Authority) are between 3.28-41.78%, depending on age group and sex.