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Environ Health Prev Med.2023;28:47.

妊娠中の母親の魚の摂取と早産との関連:日本環境と子ども調査

Association between maternal fish consumption during pregnancy and preterm births: the Japan Environment and Children's Study.

PMID: 37648522

抄録

背景:

魚は早産を予防する必須栄養素の豊富な供給源である。しかし、魚は環境汚染物質を吸収する可能性があるため、その摂取は早産のリスクを高める可能性もある。本研究は、比較的多量かつ多くの種類の魚を摂取している日本全国規模の大規模コホートにおいて、妊娠中の母親の魚摂取が早産と関連しているかどうかを評価することを目的とした。

BACKGROUND: Fish are a rich source of essential nutrients that protect against preterm birth. However, as fish can absorb environmental pollutants, their consumption can also increase the risk of preterm birth. This study aimed to assess whether maternal fish consumption during pregnancy is associated with preterm birth in a nationwide large Japanese cohort that consumed relatively high amounts and many types of fish.

方法:

本研究は、日本全国規模の前向き出生コホート研究に登録された母子81,428組を対象とした。魚の消費量は検証済みの食物摂取頻度調査票を用いて評価した。多変量ロジスティック回帰を用いて、潜在的交絡因子を調整した上で、魚の総消費量、脂肪分の多い魚と赤身の魚、魚のすり身、魚介類およびアサリの消費量と早産との関連を調査した。

METHODS: This study included 81,428 mother-child pairs enrolled in a nationwide prospective Japanese birth cohort study. Fish consumption was assessed using a validated food frequency questionnaire. Multivariate logistic regression was used to investigate the association of total consumption of fish, fatty fish and lean fish, fish paste, and seafood and clams with preterm birth, adjusted for potential confounders.

結果:

魚の総消費量と早産との関連は認められなかった。しかし、魚肉練り製品の消費量が最も多い五分位群は、早産リスクの増加と有意に関連していた(オッズ比[OR]:1.11;95%信頼区間[CI]:1.04、1.17)。週に3回以上の焼きかまぼこの摂取は、早産と有意に関連していた(OR:1.20;95%CI:1.03、1.40)。かまぼこを除く他の種類の魚の摂取は、早産リスクと有意な関連を示さなかった。

RESULTS: There was no association between overall fish consumption and preterm births. However, the highest quintile of fish paste consumption was significantly associated with an increased risk of preterm birth (odds ratio [OR]: 1.11; 95% confidence interval [CI: 1.04, 1.17]). The consumption of baked fish paste at least three times per week was significantly associated with preterm birth (OR: 1.20; 95% CI: 1.03, 1.40). Consumption of other types of fish, except fish paste, was not significantly associated with preterm birth risk.

結論:

魚のすり身の摂取は早産リスクを増加させる可能性がある。この関連を確認するためにはさらなる研究が必要である。

CONCLUSIONS: Fish paste consumption may increase the risk of preterm birth. Further studies are required to confirm this association.