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Acta Biochim Pol.2023 May;

異なる診断ツールで評価された多発性硬化症患者における栄養状態不良の有病率

Prevalence of poor nutrition status in multiple sclerosis patients assessed by different diagnostic tools.

PMID: 37257186

抄録

UNLABELLED:

多発性硬化症(MS)患者は、肥満から栄養失調までの栄養障害のスペクトルを呈する。本研究の目的は、NRS-2002およびGLIM基準によるMS患者の栄養状態の評価である。

UNLABELLED: Patients with multiple sclerosis (MS) present a spectrum of nutritional disorders from obesity to malnutrition. The purpose of this study was an assessment of the nutritional status of MS patients by NRS-2002 and GLIM criteria.

研究方法:

147名の患者を対象とした。栄養状態は、NRS-2002、GLIM、および体組成分析によって評価された。また、日常的な生化学的パラメータを測定した。

METHODS: 147 patients were included in the study. The nutritional status was assessed by NRS 2002, GLIM, and body composition analysis. The routine biochemical parameters were measured.

結果:

87.8%の患者で栄養状態の悪化が観察された。GLIMの基準では、20%の患者が栄養不良であり、80%の患者が危険であった。体重超過の割合は46.8%、低体重の割合は6.6%であった。栄養不良のリスクは、脂肪組織の含有量が少ないこと(R=-0.24、p=0.00)、BMIが低いこと(R=-0.22、p=0.00)、過去6ヶ月間の体重減少が多いこと(R=0.47、p=0.00)と正の関連があった。さらに、栄養不良状態とs-アルブミン(R=-0.2)およびCRP(R=0.23)の間に有意な(p<0.05)相関が観察された。

RESULTS: Deterioration of the nutritional status was observed in 87.8% of patients. GLIM criteria indicated that 20% of patients were malnourished and 80% were at risk. The percentage of patients with excess body mass was 46.8%, and of underweight patients was 6.6%. The risk of malnutrition was positively associated with low content of adipose tissue (R=-0.24; p=0.00), low BMI (R=-0.22; p=0.00), and higher weight loss in the last 6 months (R=0.47; p=0.00). Additionally, a significant (p<0.05) correlation between malnutrition state and s-albumin (R=-0.2) and CRP (R=0.23) was observed.

結論:

研究対象となったMS患者群では、体重超過と肥満が大きな割合を占めていたが、このことは栄養不良のリスクを排除するものではない。食事療法と外来での定期的な栄養状態評価は、病気を通して提供されるべきものである。

CONCLUSION: Overweight and obesity concerned a large proportion of the studied group of MS patients, but this does not exclude the risk of malnutrition. Dietary care and regular outpatient nutritional status assessment should be provided throughout the disease.