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J Autism Dev Disord.2023 Mar;

自閉症スペクトラム障害における栄養摂取量と食事性抗酸化能の判定:ケースコントロール研究

Determination of Nutrient Intake and Dietary Antioxidant Capacity in Autism Spectrum Disorder: A Case-Control Study.

PMID: 36995545

抄録

本研究の目的は、ASDの子供と青年の栄養素の摂取量と食事の抗酸化力を評価することである。本研究では、6~18歳のASDの子供と青年38名と、性別と年齢を一致させたASDでない同世代の子供38名を対象とした。参加基準を満たした参加者の介護者は、質問票、3日間の食物摂取記録、抗酸化栄養素の質問票に回答した。両グループには26人(68.4%)の男の子と12人(31.6%)の女の子がおり、ASDの有無にかかわらず参加者の平均年齢はそれぞれ10.9±4.03歳対11.1±4.09歳であった。炭水化物、ビタミンD、カルシウム、ナトリウム、セレンの平均摂取量は、ASDの参加者がASDのない参加者に比べて少なかった(p<0.05)。両群とも、食物繊維、ビタミンD、カリウム、カルシウム、セレンの摂取不足が高く、炭水化物、オメガ3、ビタミンD、ナトリウムの摂取不足については、両群間に有意差があった。参加者の抗酸化摂取量を考慮すると、ASDの有無にかかわらず、食品摂取記録による食事性抗酸化能の中央値はそれぞれ3.2 (1.9) mmol 対 4.3 (1.9) mmol、一方、抗酸化栄養素アンケートによる食事性抗酸化能はそれぞれ 3.5 (2.9) mmol 対 4.8 (2.7) mmolでした (p<0.05).栄養カウンセリングの実施と食事の調整、特に食事の抗酸化力を高く保つことが、ASDの症状の軽減に有効であることが予測されます。

The aim of this study was to evaluate the nutrient intake and dietary antioxidant capacity of children and adolescents with ASD. The study included 38 children and adolescents with ASD aged 6-18 years and 38 gender and age-matched peers without ASD. Caregivers of participants who met inclusion criteria completed a questionnaire form, three-day food consumption record and antioxidant nutrient questionnaire. There were 26 (68.4%) boys and 12 (31.6%) girls in both groups and mean age of participants with and without ASD was 10.9 ± 4.03 years versus 11.1 ± 4.09 years, respectively. The average intake of carbohydrates, vitamin D, calcium, sodium and selenium was lower in participants with ASD than in participants without ASD (p < 0.05). In both groups, dietary fiber, vitamin D, potassium, calcium and selenium intake insufficiency were high, and there was a significant difference between the two groups in terms of carbohydrate, omega 3, vitamin D and sodium intake insufficiency. Considering the antioxidant intakes of the participants, the median value of dietary antioxidant capacity from food consumption record of participants with and without ASD was 3.2 (1.9) mmol versus 4.3 (1.9) mmol, respectively, whereas the dietary antioxidant capacity from antioxidant nutrient questionnaire was 3.5 (2.9) mmol versus 4.8 (2.7) mmol, respectively (p < 0.05). It is predicted that providing nutritional counseling and regulation of diet, especially keeping the antioxidant capacity of diets high, may be effective in reducing some of the symptoms of ASD.