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Pharmacol Res.2022 Dec;:106596.

コーヒーか紅茶か。動脈硬化性心血管疾患予防の文脈における抗炎症特性

Coffee or Tea: Anti-inflammatory Properties in the Context of Atherosclerotic Cardiovascular Disease Prevention.

PMID: 36473629

抄録

動脈硬化性心疾患(ASCVD)は、世界的に早死にする原因の第一位です。高血圧、脂質異常症、糖尿病などの危険因子のうち、炎症とCRPなどのそのバイオマーカーは、残存する心血管疾患(CVD)リスクにも関与している可能性がある。スタチン、エゼチミブ、PCSK9阻害剤、またはベムペド酸による現代の脂質低下治療は、炎症を完全に防ぐことはできません。国際脂質専門家会議(ILEP)の勧告では、抗炎症作用のある栄養補助食品を選んで示している。食事は炎症に大きな影響を与える可能性があります。炎症との関連で特に興味深いのは、コーヒーと紅茶の摂取です。多くの観察研究で、これらの飲料は心血管系のリスクと死亡率を有意に減少させた。問題は、これらの飲料の抗炎症作用が、観察された臨床効果に大きく寄与しているかどうかである。そこで、このNarrative Reviewでは、主にお茶とコーヒーを摂取することによる抗炎症作用について論じている。研究およびそのメタアナリシスの包括的な分析に基づくと、一貫性のない結果が得られたため、紅茶や緑茶、コーヒーの潜在的な抗炎症作用が臨床的にどれほど重要であるかを結論付けることは不可能である。多くの交絡因子が、利用可能な結果の矛盾を引き起こしている可能性があります。紅茶とコーヒーの摂取は、アディポネクチン濃度の上昇、活性酸素の減少、低密度リポタンパク質(LDL)コレステロール濃度の減少(緑茶の効果など)をもたらすようである。お茶やコーヒーの抗炎症作用はまだ不明ですが、健康的な食生活の一環として摂取することをお勧めします。

Atherosclerotic cardiovascular disease (ASCVD) is the leading cause of premature death worldwide. Inflammation and its biomarkers, like C-reactive protein (CRP), among the risk factors, such as hypertension, lipid disorders, and diabetes, may be also responsible for the residual cardiovascular disease (CVD) risk. Modern lipid-lowering treatment with statins, ezetimibe, PCSK9 inhibitors, or bempedoic acid does not fully protect against inflammation. The recommendations of the International Lipid Expert Panel (ILEP) indicate selected nutraceuticals with anti-inflammatory properties. Diet may have a significant impact on inflammation. Especially interesting in the context of inflammation is the consumption of coffee and tea. These drinks in many observational studies significantly reduced cardiovascular risk and mortality. The question is whether the anti-inflammatory effects of these drinks contribute significantly to the observed clinical effects. Thus, in this narrative review, we primarily discuss the anti-inflammatory properties of consuming tea and coffee. Based on a comprehensive analysis of the studies and their meta-analyses, inconsistent results were obtained, which makes it impossible to conclusively state how clinically significant the potential anti-inflammatory properties of black and green tea and coffee are. A number of confounding factors can cause the inconsistency of the available results. Consumption of tea and coffee appears to increase adiponectin concentrations, decrease reactive oxygen species, decrease low density lipoprotein (LDL) cholesterol concentrations (effect of green tea, etc.). Despite the still uncertain anti-inflammatory effect of tea and coffee, we recommend their consumption as a part of the healthy diet.