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Br J Nutr.2022 Sep;:1-11.

赤肉と加工肉の摂取量とスクリーンで検出された大腸病変との関連性

Associations of red and processed meat intake with screen-detected colorectal lesions.

PMID: 36069337

抄録

早期大腸発癌における肉食の役割については、限られたデータしか存在しない。2017~2021年にノルウェーCRCbiome研究に登録された55~77歳の免疫化学的便潜血検査(FIT)陽性者において、赤肉および加工肉の摂取量とスクリーンで検出された大腸病変との関連を検討しました。赤肉と加工肉の絶対摂取量およびエネルギー調整摂取量(複合および個別)を、検証済みの半定量的FFQを使用して評価した。肉類の摂取量とスクリーンで検出された大腸病変との関連は、主要共変量を調整した多項ロジスティック回帰分析を用いて検討した。1162人の参加者のうち、319人が大腸内視鏡検査で進行した大腸病変を呈した。赤身肉と加工肉を合わせたエネルギー調整摂取量が多い場合と少ない場合、および赤身肉のみの場合、進行した大腸病変と境界から有意に正の相関があった(ORはそれぞれ1-24(95 % CI 0-98, 1-57)および1-34(95 % CI 1-07, 1-69))。また、摂取量の絶対値についても有意な用量反応関係が認められた(赤身肉と加工肉の摂取量が100g/d増加するごとに1~32(95 % CI 1-09, 1-60)のOR)。加工肉については、エネルギー調整摂取量と進行大腸病変との間に関連は認められなかった。しかし、絶対摂取量が100以上50g/d未満の参加者では、有意な正の関連が観察された(OR 1-19(95 % CI 1-09, 1-31))。以上のことから、赤身肉や加工肉の高摂取は、FIT陽性者における大腸内視鏡検査時の進行大腸病変の存在と関連していた。本研究は、FITに基づくスクリーニングの性能を向上させるために、食事データの潜在的な役割を実証するものである。

Limited data exist regarding the role of meat consumption in early-stage colorectal carcinogenesis. We examined associations of red and processed meat intake with screen-detected colorectal lesions in immunochemical fecal occult blood test (FIT)-positive participants, enrolled in the Norwegian CRCbiome study during 2017-2021, aged 55-77 years. Absolute and energy-adjusted intakes of red and processed meat (combined and individually) were assessed using a validated, semi-quantitative FFQ. Associations between meat intake and screen-detected colorectal lesions were examined using multinomial logistic regression analyses with adjustment for key covariates. Of 1162 participants, 319 presented with advanced colorectal lesions at colonoscopy. High . low energy-adjusted intakes of red and processed meat combined, as well as red meat alone, were borderline to significantly positively associated with advanced colorectal lesions (OR of 1·24 (95 % CI 0·98, 1·57) and 1·34 (95 % CI 1·07, 1·69), respectively). A significant dose-response relationship was also observed for absolute intake levels (OR of 1·32 (95 % CI 1·09, 1·60) per 100 g/d increase in red and processed meat). For processed meat, no association was observed between energy-adjusted intakes and advanced colorectal lesions. A significant positive association was, however, observed for participants with absolute intake levels ≥ 100 . < 50 g/d (OR of 1·19 (95 % CI 1·09, 1·31)). In summary, high intakes of red and processed meat were associated with presence of advanced colorectal lesions at colonoscopy in FIT-positive participants. The study demonstrates a potential role of dietary data to improve the performance of FIT-based screening.