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J Oral Rehabil.2022 Jul;

歯科矯正患者におけるグルコース濃度に基づく咀嚼能率の評価-方法論的研究-

Assessment of masticatory efficiency based on glucose concentration in orthodontic patients - a methodological study.

PMID: 35899420

抄録

はじめに:

不正咬合の治療により,歯や歯周組織に不快感や痛みが生じ,咀嚼効率が低下することがある.グルコース濃度法は,臨床場面での利便性から咀嚼能率の評価に広く用いられているが,その妥当性については明らかにされていない.

INTRODUCTION: Treatment for malocclusion can cause discomfort and pain in the teeth and periodontium, which may impair masticatory efficiency. The glucose concentration method is widely used to assess masticatory efficiency for its convenience in the clinical situation, although its validity has not been shown.

目的:

グルコース濃度法の妥当性を検討し、本法が歯列矯正患者に適用可能かどうかを調査することを目的とした。

OBJECTIVE: The aims were to determine the validity of the glucose concentration method and investigate if this method can be applicable to orthodontic patients with braces.

デザイン:

健常者16名(男性7名、女性9名、26±5歳)、矯正治療を必要とする不正咬合患者16名(男性5名、女性11名、26±4歳)が参加した。グミゼリーを5秒,10秒,15秒咀嚼した後にグルコース濃度を測定し,色相変化ガム法(参考法)から得られた色相値と比較した.また、歯列矯正前後の口に関する知覚の違いを評価するため、全員に口腔健康影響調査票(OHIP)に記入してもらった。

DESIGN: Sixteen healthy individuals (7 men, 9 women, and 26±5 years old) and 16 patients with malocclusions needing orthodontic treatment (5 men, 11 women, and 26±4 years old) participated. Glucose concentration was measured after 5-, 10-, and 15-s mastication of gummy jelly and compared to Hue values obtained from the color-changing gum method (reference method). In addition, all participants were asked to fill out the Oral Health Impact Profile questionnaire (OHIP) to assess differences in perception related to the mouth before and after the placement of braces.

結果:

グルコース濃度は、2色チューインガム法の測定値と強い相関があった(R = 0.965)。グルコース抽出量とチューインガムの色相値はともに5秒間の咀嚼サイクルで最も小さく、15秒間の咀嚼サイクルで咀嚼回数の増加とともに増加した。(色相:R =0.510, P <0.001, ブドウ糖:R =0.711, P <0.001) 両方の方法で評価した咀嚼効率は,ボンディングの影響を受けないにもかかわらず(P>0.09),矯正患者において対照群と比較して有意に低いことが示された.さらに,身体的苦痛の次元と心理的障害の次元におけるOHIPスコアは,矯正患者においてコントロール群より高かった(P<0.005).

RESULTS: Glucose concentrations were strongly correlated to measures of the two-color chewing gum methods (R =0.965). Both the glucose extraction and chewing gum hue value were the smallest for 5 s chewing cycles and increased as the number of chewing strokes increased for the 15 s chewing cycles. (Hue: R = 0.510, P < 0.001; glucose: R = 0.711, P < 0.001) Masticatory efficiency assessed by both methods was significantly lower in orthodontic patients compared to controls (P<0.05), even though it was not affected by bonding (P>0.09). In addition, OHIP scores in physical pain dimension and psychological disability were higher in orthodontic patients than in the control group (P<0.005).

結論:

ブドウ糖濃度の測定は,信頼性が高く簡便な咀嚼能率の評価法であることが確認された.さらに,この方法は,口腔内の知覚が変化する可能性のある歯列矯正患者にも適用可能であると思われる.

CONCLUSION: Measurement of glucose concentration was confirmed as a reliable and convenient method for assessing masticatory efficiency. Furthermore, it appears that this method is applicable to patients with braces whose perception in the oral cavity could change.