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Gen Thorac Cardiovasc Surg.2022 Dec;70(12):1048-1057.

食道癌手術後の合併症が健康関連QOLと栄養状態に与える影響について

Impacts of complications after esophageal cancer surgery on health-related quality of life and nutritional status.

PMID: 35788889

抄録

背景:

食道がん手術後の合併症、特に肺合併症と吻合部漏出が健康関連QOL(HRQoL)、栄養状態、身体組成に及ぼす長期的な影響については、食道がん手術を受けた患者においてまだ十分に検討されていない。

BACKGROUND: The long-term impacts of post-operative complications, especially pulmonary complications and anastomotic leakage, on health-related quality of life (HRQoL), nutritional status and body composition remain to be fully addressed in patients undergoing esophageal cancer surgery.

方法:

2015年から2019年の間に食道切除術を受け、再発なく生存している患者を対象とした。HRQoL(欧州がん研究治療機構QLQ-C30およびQLQ-OES18質問票)、栄養および身体組成データを、術前および術後3、6、12、24ヶ月目にプロスペクティブに評価した。収集されたデータは、術後合併症のある患者とない患者で比較された。

METHODS: Patients who underwent esophagectomy between 2015 and 2019 and survived without recurrence were eligible. HRQoL (European Organization for Research and Treatment of Cancer QLQ-C30 and the QLQ-OES18 questionnaires), nutritional and body composition data were prospectively evaluated before and at 3, 6, 12 and 24 months after surgery. Collected data were compared between patients with post-operative complications and those without.

結果:

合計88名の患者を対象とした。全合併症は48例(54.5%)、吻合部リークは20例(20.7%)、肺合併症は18例(20.5%)に発現した。肺合併症のある患者は,ない患者と比較して,術後24カ月目に逆流関連症状(ドライマウス:P=0.03,咳:P=0.047)および食事困難が有意に多かった。吻合部漏出は術後6カ月までの疼痛,発声障害,嚥下障害を増加させた.肺合併症のある患者は,合併症のない患者に比べ,術後6カ月,12カ月,24カ月にそれぞれ前アルブミン値が有意に低く(P=0.01,0.02,0.008),予後栄養指標値も経時的に低下した.一方、吻合部漏出は術後の栄養状態の悪化とは関連しなかった。身体組成は合併症の発生に影響されなかった。

RESULTS: In total, 88 patients were included. Overall complications, anastomotic leakage and pulmonary complications developed in 48 (54.5%), 20 (20.7%) and 18 (20.5%) patients, respectively. Patients with pulmonary complications had significantly more reflux-related symptoms (dry mouth; P = 0.03, coughing; P = 0.047), and more difficulties with eating at 24 months after surgery, as compared to those without such complications. Anastomotic leakage increased pain, speaking problems and dysphagia up to 6 months after surgery. Patients with pulmonary complications had significantly lower prealbumin levels (P = 0.01, 0.02 and 0.008 at 6, 12 and 24 months after surgery, respectively) and lower prognostic nutritional index values over time after surgery than those without these complications. In contrast, anastomotic leakage was not associated with poor nutritional status post-operatively. Body composition was not affected by the occurrence of complications.

結論:

術後合併症、特に肺合併症を発症した患者では、食道切除術後のHRQoLアウトカムが長期にわたって陰性化し、栄養状態が不良であった。

CONCLUSION: Patients who developed post-operative complications, especially pulmonary complications, had long-lasting negative HRQoL outcomes and poor nutritional status after esophagectomy.