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キシリトールとエリスリトールを含むロリポップの3-6歳児における唾液pHに対する有効性の推定。無作為化比較試験
Estimating the effectiveness of lollipops containing xylitol and erythritol on salivary pH in 3-6 years olds: A randomized controlled trial.
PMID: 35439878
抄録
背景:
う蝕の予防は、子どもの栄養と健康のために重要である。スクロースが大罪とされ、様々な代用品が推奨されている。キシリトールはバクテリアによって代謝されない人工甘味料である。キシリトールは細菌によって代謝されない人工甘味料であり、う蝕の予防に有望であると考えられる。
Background: Prevention of dental caries is important for nutrition and health of the child. Sucrose being considered an arch criminal, various substitutes are recommended. Xylitol is an artificial sweetener which cannot be metabolized by bacteria. Thus, it seems to be a promising method in prevention of dental caries.
材料と方法:
3歳から6歳の子供50人を無作為に2つのグループに分けた。グループ1:対照群(ロリポップなし)、グループ2:実験群(砂糖代替ロリポップあり)である。唾液サンプルは4つの時間間隔で採取し、万能pH指示薬を用いて唾液のpHを決定した。
Materials and Methods: Fifty children between the age of 3-6 years were randomly divided into two groups; Group 1: Control group (without lollipops) and Group 2: Experimental group (with sugar substitute lollipops). The saliva sample was collected at four different time intervals, and pH of saliva was determined using universal pH indicator.
結果:
両群とも甘味飲料を飲んだ後に有意なpHの低下が見られたが、キシリトール+エリスリトールのロリポップを食べた後に有意なpHの上昇が見られ、15分後にはほぼベースラインまで戻った。
Results: There was a significant drop in the pH after drinking sweetened beverages in both the groups, but there was a significant rise in pH after having xylitol + erythritol lollipops which almost returned to baseline after 15 min.
結論:
キシリトールとエリスリトールを含むロリポップは、小さな子供にも使用でき、唾液のpHを上昇させ、pHが臨界値を下回らないようにする可能性を持っています。
Conclusion: Lollipops containing xylitol and erythritol can be used in small children and it has potential to increase salivary pH, thus not allowing the pH to fall below the critical value.