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日本語AIでPubMedを検索

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J Clin Periodontol.2022 04;49(4):345-352.

日本人コミュニティにおけるヨーグルト製品の摂取と歯の喪失リスクの低減

Yogurt product intake and reduction of tooth loss risk in a Japanese community.

PMID: 35066918

抄録

目的:

ヨーグルト製品の摂取と口腔内の健康との縦断的な関連性を人口調査において評価すること。

AIM: To evaluate the longitudinal association between yogurt product intake and oral health in a population-based study.

材料と方法:

本研究は、2012 年に歯科検診を受けた 40~79 歳の日本人居住者 1967 名を対象とした。そのうち1469名を対象に、5年間で2本以上の歯を失ったと定義する歯の喪失の発生率について2017年に追跡調査を行った。ヨーグルトと乳酸菌飲料と定義したヨーグルト製品の摂取量は、半定量的な食品頻度調査票を使用して推定した。唾液微生物叢の組成を評価した。

MATERIALS AND METHODS: This study included 1967 Japanese residents aged 40-79 years who underwent dental examinations in 2012. Among them, 1469 participants were followed up in 2017 for the incidence of tooth loss, which was defined as two or more teeth lost over 5 years. The intake of yogurt products, defined as yogurt and lactic acid beverages, was estimated using a semi-quantitative food frequency questionnaire. The composition of the salivary microbiota was evaluated.

結果:

ポアソン回帰モデルでは,潜在的交絡因子を調整した結果,ヨーグルト製品の摂取量の多さは歯の喪失の発生率と負の相関を示した(p for trend=0.020).媒介分析により,歯周病の状態はヨーグルト製品の摂取が歯の喪失に及ぼす影響の一部を媒介するが,う蝕の経験は媒介しないことが確認された.さらに、ヨーグルト製品の高摂取と唾液中の微生物叢パターンの低比率との関連も確認され、口腔内の健康状態不良と関連することが示された。

RESULTS: The Poisson regression model showed that a higher intake of yogurt products was negatively associated with the incidence of tooth loss (p for trend = .020), adjusted for potential confounding factors. Mediation analysis confirmed that periodontal condition partly mediated the effect of yogurt product intake on tooth loss, while dental caries experience did not. Additionally, we confirmed the association of a high intake of yogurt products with a low percentage of the salivary microbiota pattern, which was associated with poor oral health.

結論:

これらの知見は、ヨーグルト製品の摂取が、おそらく口腔内マイクロバイオーム組成の調節を介して、歯周病に起因する歯の喪失リスクの低下と関連することを示唆している。

CONCLUSION: These findings suggest that the intake of yogurt products is associated with a lower risk of tooth loss resulting from periodontal disease, probably via modulation of the oral microbiome composition.