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Aust Endod J.2022 Apr;48(1):27-31.

象牙質の機械的性質に及ぼすグリコール酸とEDTAの影響

Effect of glycolic acid and EDTA on dentin mechanical properties.

PMID: 34932249

抄録

本研究の目的は、象牙質の機械的性質に及ぼすグリコール酸(GA)とEDTAの影響を評価することである。凝集強さ、曲げ強さ、破折強さの試験には、それぞれ1mmの厚さに標準化した歯根象牙質、象牙質スティック、歯根の砂時計を用いた。統計解析にはANOVAとTukey検定を用いた(P<0.05)。その結果、EDTAとGA 17%は蒸留水(コントロール;それぞれP=0.0022とP=0.0016)と比較して凝集力を低下させたが、GA 10%群の値はコントロール群と同程度であった(P=0.093)。曲げ強さ試験では,各群間に統計的に有意な差は認められなかった(P=0.1974)。破壊強度試験では、EDTAとGA17%は統計的に同等であり(P=0.7694)、GA10%よりも統計的に劣っていた(それぞれP=0.0007とP=0.0004)。その結果、10%GAが象牙質の機械的性質に及ぼす悪影響は少ないと結論された。

The aim of this study was to evaluate the effect of glycolic acid (GA) and EDTA on dentin mechanical properties. For the cohesive strength, flexural strength and fracture strength tests, the hourglass of root dentin, dentin sticks and roots standardised to 1 mm thickness were used respectively. ANOVA and Tukey tests were used for statistical analysis (P < 0.05). The results showed that EDTA and GA 17% reduced the cohesive strength values when compared to distilled water (control; P = 0.0022 and P = 0.0016 respectively), whereas the values for GA 10% group were similar to those of the control group (P = 0.093). No statistically significant difference was found among the groups for the flexural strength test (P = 0.1974). Fracture strength test showed that EDTA and GA 17% were statistically similar to each other (P = 0.7694) and statistically inferior to GA 10% (P = 0.0007 and P = 0.0004 respectively). It was concluded that 10% GA showed fewer negative effects on dentin mechanical properties.