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Odontology.2021 Jul;

グミゼリーを用いた咀嚼能力テストの測定間変動

Inter-measurement variation of masticatory performance test using gummy jelly.

PMID: 34282501

抄録

本研究の目的は、咀嚼能力試験の測定間変動を明らかにすることである。健康な成人40名を、実験前に試験食品を噛まなかったA群(男性10名、女性10名)と、実験前に試験食品を噛んだB群(男性10名、女性10名)に分けました。被験者には、グミゼリーを習慣的に噛む側で20秒間噛んでもらい、ブドウ糖の抽出量を測定しました。試験は、両群とも1分間隔で3回繰り返した(A群:A1、A2、A3、B群:B1、B2、B3)。A群,B群ともに,測定値の差を比較し,測定間の信頼性を調べた。A群では、A1の値が小さく、A1と他の測定値との間に統計的に有意な差が認められた。B群では,3つの測定値は類似しており,測定値間に有意な差は認められなかった。測定間の信頼性を判定するためのICC(intraclass correlation coefficient)の値は,A群ではA1-A2-A3が0.758,A1-A2が0.708,A2-A3が0.901であった。また,B群のICCは,B1-B2-B3が0.924,B1-B2が0.945,B2-B3が0.926であった。これらの結果から,被験者が実験前に試験食品を噛むことに慣れていれば,測定間の高い信頼性が得られること,また,2回でも3回でも測定値は同様であることが示唆された。また,2回行っても3回行っても測定値は同様であった。したがって,被験者が実験前に試験食品を噛むことに慣れていれば,1回の測定で十分である。

The purpose of this study was to clarify the inter-measurement variation of the masticatory performance test. Forty healthy adults were divided into group A (10 males and 10 females), who did not chew the test food before experiment, and group B (10 males and 10 females) who chewed the test food before the experiment. Subjects were asked to chew a gummy jelly for 20 s on the habitual chewing side, and the amount of glucose extraction was measured. The test was repeated three times with an interval of 1 min in both groups (Group A: A1, A2, A3; Group B: B1, B2, B3). In both groups A and B, the difference between the measured values was compared and the reliability between measurements was investigated. In group A, the value of A1 was small, and a statistically significant difference was observed between A1 and other measured values. In group B, the three measured values were similar and no significant difference was observed among the measured values. The intraclass correlation coefficient (ICC) values for determining inter-measurement reliability in group A were 0.758 for A1-A2-A3, 0.708 for A1-A2, and 0.901 for A2-A3. The ICCs in group B were 0.924 for B1-B2-B3, 0.945 for B1-B2, and 0.926 for B2-B3. Based on these results, it can be suggested that high reliability between the measurements can be obtained if the subjects are accustomed to chewing the test food before the experiment, and that the measured values were similar whether it was performed two or three times. Consequently, one measurement was sufficient if subjects were accustomed to chewing the test food before the experiment.