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BMC Oral Health.2021 Mar;21(1):169. 10.1186/s12903-021-01540-0. doi: 10.1186/s12903-021-01540-0.Epub 2021-03-31.

スケーラーチップのデザインが、根面の粗さ、歯質の喪失、患者の痛みの感じ方に与える影響:in vitroおよび無作為化臨床試験

Influence of scaler tip design on root surface roughness, tooth substance loss and patients' pain perception: an in vitro and a randomised clinical trial.

  • Nur Ayman Abdul Hayei
  • Noor Azlin Yahya
  • Syarida Hasnur Safii
  • Roslan Saub
  • Rathna Devi Vaithilingam
  • Nor Adinar Baharuddin
PMID: 33789646 PMCID: PMC8011415. DOI: 10.1186/s12903-021-01540-0.

抄録

背景:

スケーラーチップのデザインが、歯根表面の粗さ、歯質の損失、患者の痛みの感じ方に与える影響を調べた。

BACKGROUND: The influence of scaler tip design on root surface roughness, tooth substance loss and patients' pain perception is investigated.

方法:

本論文は以下のパートに分かれている。パート1 表面の粗さと物質の損失:in vitro試験では、無傷の抜歯した歯を切開し、従来のスケーラーチップ(FS-407)とペリオスリム(PS)スケーラーチップ(ペリオスリムDS-016A)を備えた圧電超音波装置(PM200 EMS Piezon、スイス)を用いて治療した。歯の表面粗さ(n=20)と歯質損失(n=46)の分析のために、ベースライン時とスケーリング後に、3D表面テクスチャーアナライザーと走査型電子顕微鏡(SEM)をそれぞれ使用して、すべての切片サンプルを測定し、比較しました。第2部 痛みの知覚:臨床試験では、歯肉炎および/または軽度の慢性歯周炎を患う30名の参加者を対象に、歯の13番から23番までの歯肉縁上のスケーリングを行うスプリットマウス試験デザインを採用しました。被験者はA群とB群に無作為に振り分けられ、A群はPSスケーラーチップで最初に治療を受け、B群は従来のスケーラーチップで最初に治療を受けました。痛みはvisual analogue scale (VAS)を用いて記録された。

METHODS: This article was divided into the following parts: Part 1 Surface roughness and substance loss: an in vitro study, which involves intact extracted teeth sectioned and treated using a piezoelectric ultrasonic device (PM200 EMS Piezon, Switzerland) with a conventional scaler tip (FS-407) and a Perio Slim (PS) scaler tip (Perio Slim DS-016A). All sectioned samples for tooth surface roughness (n = 20) and tooth substance loss (n = 46) analyses were measured and compared using a 3D surface texture analyser and scanning electron microscope (SEM) respectively, at baseline and following scaling. Part 2 Pain Perception: a clinical study, which was a split mouth study design including 30 participants with gingivitis and/or mild chronic periodontitis; treated with supra-gingival scaling from teeth #13 to #23. Subjects were randomised to group A or group B. Group A was treated first with PS scaler tips, whereas group B was treated first with conventional scaler tips. Pain perception was recorded using the visual analogue scale (VAS).

結果:

In vitro試験:どちらのスケーラーチップもスケーリング後の根面物質の粗さを有意に減少させたが(p<0.05)、2つのスケーラーチップの間に有意な差は見られなかった(p>0.05)。歯の初期厚さが1000μm未満の場合、PSのスケーラーチップは統計的に有意に少ない根面物質の損失を引き起こした(p<0.05)。臨床試験:被験者は、PSスケーラーチップを使用したスケーリング時の痛みのスコアが、従来のスケーラーチップを使用した場合(中央値:5)よりも有意に少ないと報告した(p<0.05)。

RESULTS: In vitro study: both scaler tips caused significant reduction in root substance roughness after scaling (p < 0.05), but no significant difference between the two scaler tips (p > 0.05) was observed. The PS scaler tip caused statistically significantly less root substance loss (p < 0.05) when the initial thickness of the tooth was < 1000 µm. Clinical study: the participants reported significantly lesser pain score during scaling using the PS scaler tip (median: 3) than when using the conventional scaler tip (median: 5) (p < 0.05).

おわりに:

In vitro試験では,幅広のスケーラーチップに比べて,細身のスケーラーチップを使用した方が歯質の損失が少ないことがわかった。臨床試験では、幅広(従来型)のスケーラーチップデザインに比べて、より少ない痛みが観察された。

CONCLUSIONS: In the in vitro study, using a slim scaler tip design causes less tooth substance loss compared to a wider scaler tip design. In the clinical study, less pain was observed compared than a wide (conventional) scaler tip design.