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異なるホームブリーチング手法を定期的または長期的に行うことがエナメル質に及ぼす影響
Effect of different home-bleaching techniques for a regular or an extended time on enamel properties.
PMID: 33753666 DOI: 10.4103/ijdr.IJDR_791_19.
抄録
文脈:
漂白剤の副作用については、まだ完全には解明されていない。
Context: The side effects of bleaching products are still incompletely known.
目的:
本研究では、8週間までの漂白方法が、ヒトの歯のエナメル質の色の変化、微細構造、粗さ、組成、ナノ硬度に及ぼす影響を評価することを目的とする。
Aims: This work aims to evaluate the effects of bleaching regimens on colour variation, microstructure, roughness, composition and nanohardness of human dental enamel until 8 weeks.
設定とデザイン:
:20本の歯を切開し、80個のエナメル質断片(50×50mm)を4つのグループに分けて得た。CN(コントロールネガティブ-人工唾液)、CP10(10%過酸化カルバミド)、HP10(10%過酸化水素)、WS(ホワイトニングストリップ-10%過酸化水素)の4群に分けた。
Settings and Design: : Twenty teeth were cross-sectioned to obtain eighty enamel fragments (50 × 50 mm) divided into four groups: CN (control Negative-artificial saliva), CP10 (10% carbamide peroxide), HP10 (10% hydrogen peroxide), and WS (whitening strips-10% hydrogen peroxide).
方法と素材:
治療前、4週間後、8週間後に、粗さ(原子間力顕微鏡-AFMおよび3次元表面走査)、形態(共焦点レーザー走査顕微鏡-CLSMおよびAFM)、硬さと弾性率(ナノインデンテーション)、および組成(ラマン分光法)を分析した。カラー測定は毎週行われました。
Methods and Material: Roughness (atomic force microscopy-AFM and 3-D surface scanning), morphology (confocal laser scanning microscopy-CLSM and AFM), hardness and elastic modulus (nanoindentation), and composition (Raman microspectroscopy) were analysed before the therapy and after 4 and 8 weeks. Colour measures were performed weekly.
統計分析:
:繰り返し測定による二元配置のANOVA(P < 0.05)。
Statistical Analysis Used: : Two-way ANOVA with repeated measures (P < 0.05).
結果:
HP10では3週間後、CP10とWSでは4週間後に漂白が安定した。粗さの評価では、HP10ではSaとSqで8週間後、HP10とWSでは4週間後、CP10では8週間後に統計的な差が見られた。硬度と弾性率についても同様であった。形態学的評価では、HP10とWSで8週間の処理後に最も顕著な効果が見られた。組成分析では、有機物のスペクトル(タンパク質)に関連するピークに変化が見られ、4週間後に検出量が増加し、8週間後に減少した。
Results: Bleaching stabilizes after 3 weeks for HP10 and after 4 weeks for CP10 and WS. Roughness evaluation showed statistical difference for HP10 after 8 weeks for Sa and Sq, for HP10 and WS after 4 weeks and for CP10 after 8 weeks. The same occurred for hardness and elastic modulus. The morphological evaluation demonstrated the most significant effects after 8 weeks of treatment for HP10 and WS. Composition analysis revealed modifications in peaks related to the organic content spectra (protein) with an increase in detection after 4 weeks, followed by a decrease after 8 weeks.
結論:
HO系製品は、エナメル質に形態的および組成的な変化をもたらした。
Conclusions: HO-based products caused morphological and compositional alterations on enamel.