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コロナウイルス病(COVID-19) - 厳選された微量栄養素による支持的アプローチ
The coronavirus disease (COVID-19) - A supportive approach with selected micronutrients.
PMID: 33487035 DOI: 10.1024/0300-9831/a000693.
抄録
世界的にCOVID-19のパンデミックは急速に広がり、特に高齢者や糖尿病、認知症、癌などの併存疾患を持つ患者などの高リスクグループにおいて、実質的な罹患率と死亡率を伴う公衆衛生上の大きな影響を与えています。COVID-19に対するワクチンがない中で、免疫系を安定させ、特に高齢者のような脆弱なグループの感染に対処するための支持療法を見つけることが急務となっています。これは、私たちの老人施設や介護施設に特に関連しています。高齢者の主な潜在的な要因は、栄養失調の発生率が高いことにあります:入院している高齢者の中で最大80%です。栄養不良は、食事中に十分な多量栄養素や微量栄養素が不足している場合に生じる。COVID-19患者の予防と治療に関する公衆衛生上の議論では、免疫系の最適な機能をサポートするための栄養戦略がしばしば見落とされている。栄養素が免疫機能に重要な役割を果たしていることを考えると、これは驚くべきことである。ビタミンD、レチノール、ビタミンC、セレン、亜鉛などの微量栄養素は、適応免疫系と自然免疫系の両方をサポートする上で特に重要である。これらの免疫関連の微量栄養素が不足すると免疫機能が低下し、感染症への抵抗力が低下するため、特に高齢者やその他の脆弱なグループでは、微量栄養素の不足をできるだけ早く是正する必要があります。疫学的、実験的、観察的研究、いくつかの症例報告、いくつかの介入研究によると、ビタミンDおよび/または亜鉛の補給は有望である。ビタミンDの複数の抗炎症作用および免疫調節作用は、重度のCOVID-19患者における免疫亢進反応およびサイトカインストームに対する保護的役割を説明し得る。無作為化プラセボ対照介入研究では、無症候性および軽症のSARS-CoV-2陽性者において、高用量ビタミンD補充がウイルスクリアランスを促進することさえ示されている。さらに、COVID-19患者を対象とした最近の前向き研究では、かなりの数の患者が亜鉛欠乏症であることが明らかになっている。亜鉛欠乏症の患者では合併症が多く、亜鉛欠乏症は入院期間の長期化と死亡率の増加と関連していました。したがって、免疫関連の微量栄養素はCOVID-19に対する生理的回復力を高めるのに役立つ可能性がある。
Worldwide the pandemic of COVID-19 spreads rapidly and has had an enormous public health impact with substantial morbidity and mortality especially in high-risk groups, such as older people and patients with comorbidities like diabetes, dementia or cancer. In the absence of a vaccine against COVID-19 there is an urgent need to find supportive therapies that can stabilize the immune system and can help to deal with the infection, especially for vulnerable groups such as the elderly. This is especially relevant for our geriatric institutions and nursing homes. A major potential contributing factor for elderly is due to their high incidence of malnutrition: up to 80% among the hospitalized elderly. Malnutrition results when adequate macronutrients and micronutrients are lacking in the diet. Often missing in public health discussions around preventing and treating COVID-19 patients are nutritional strategies to support optimal function of their immune system. This is surprising, given the importance that nutrients play a significant role for immune function. Several micronutrients, such as vitamin D, retinol, vitamin C, selenium and zinc are of special importance supporting both the adaptive and innate immune systems. As suboptimal status or deficiencies in these immune-relevant micronutrients impair immune function and reduces the resistance to infections, micronutrient deficiencies should therefore be corrected as soon as possible, especially in the elderly and other vulnerable groups. According to epidemiological, experimental and observational studies, some case reports and a few intervention studies the supplementation of vitamin D and/or zinc are promising. The multiple anti-inflammatory and immunomodulatory effects of Vitamin D could explain its protective role against immune hyper reaction and cytokine storm in patients with severe COVID-19. A randomized, placebo-controlled intervention study even shows that high dose vitamin D supplementation promotes viral clearance in asymptomatic and mildly symptomatic SARS-CoV-2 positive individuals. Besides, the data of a recent prospective study with COVID-19 patients reveal that a significant number of them were zinc deficient. The zinc deficient patients had more complications and the deficiency was associated with a prolonged hospital stay and increased mortality. Thus, immune-relevant micronutrients may help to increase the physiological resilience against COVID-19.