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日本語AIでPubMedを検索

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Dysphagia.2021 Aug;36(4):719-728.

ゼリー製品の成分が誤嚥性肺炎に影響を与える;動物実験にて

Ingredients of Jelly Products Affect Aspiration-Related Pulmonary Inflammation; in an Animal Study.

PMID: 32979096

抄録

食生活の改善は、嚥下障害のある患者の管理において重要な介入である。気道に入った食物は、口腔内の細菌と同様に肺炎を引き起こすため、異なる食物に対する炎症反応を解明することは重要である。本研究では、栄養成分の異なる食品を経皮的に注入することで誘発される炎症反応の重症度の違いを調べることを目的とした。炭水化物のみを含むゼリー製品(KURINゼリー:アイソカルゼリーKURIN)と炭水化物,タンパク質,脂質を含むゼリー製品(HCゼリー:アイソカルゼリーHC)の2種類を用意した。これらのゼリー製品(生理食塩水で希釈、50体積/体積)とコントロールとしての生理食塩水を1ml/kgの用量でSprague-Dawleyラットに気管内投与した(KURIN群(n=15)、HC群(n=15)、生理食塩水群(n=15))。投与後1日、2日、7日目に肺を採取し、組織学的解析を行った。誘発された炎症の重症度は、ヘマトキシリン・エオジン染色を用いたAcute Lung Injury(ALI)スコアで評価し、気道炎症のマーカーであるIL-1β、IL-6、TNF-αの発現を免疫染色で観察した。HCゼリー群のALIスコアは、投与1日後および2日後にKURINゼリー群および生理食塩水群よりも有意に高かった(P<0.01)が、KURINゼリー群のALIスコアは、投与2日後にのみ生理食塩水群よりも高かった。IL-1β,IL-6,TNF-αの陽性細胞は,投与後1日目と2日目にHCゼリー群でのみ多数観察された。投与後7日目には、3群間で組織学的に有意な差は見られなかった。今回のデータから、誤嚥による炎症の重症度は食品の成分によって異なることが示唆され、嚥下障害患者の食事管理において、食品に含まれる栄養素を考慮する必要があると考えられる。

Diet modification is an important intervention in the management of patients with dysphagia. Food entering the airway, same as oral bacterium, causes pulmonary inflammation; therefore, the elucidation of inflammatory responses to different foods is important. This study aimed to investigate the differences in the severity of inflammatory response induced by intratrachial injection of foods with different nutritional components. Two jelly products, the one containing only carbohydrates (KURIN jelly: Isocal Jelly KURIN) and the other containing carbohydrates, proteins, and lipids (HC jelly: Isocal Jelly HC), were prepared. These jelly products (dilution with saline, 50% volume/volume) and saline, as control, were intratracheally administered to Sprague-Dawley rats at a dose of 1 ml/kg (KURIN group (n = 15), HC group (n = 15), Saline group (n = 15)). At 1, 2 and 7 days after administration, lungs were harvested and histological analysis was performed. The severity of induced inflammation was evaluated using the Acute Lung Injury (ALI) score with hematoxylin-eosin staining, and the expression of IL-1β, IL-6 and TNF-α, markers of airway inflammation, were observed with immunostaining. The ALI score in the HC jelly group was significantly higher than the KURIN jelly group and the Saline group (P < 0.01) at 1 and 2 days after administration, while the ALI score in the KURIN jelly group was higher than Saline group only at 2 day after administration. Numerous positive cells for IL-1β, IL-6 and TNF-α were observed only in the HC jelly group at 1 and 2 days after administration. There were no significant histological differences between the three groups at 7 days after administration. Our data suggests that the severity of inflammation caused by aspiration differs depending on the ingredients of the foods, and the nutrients contained in foods might be considered in dietary management for the patients with dysphagia.