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Toxicon.2020 Jul;S0041-0101(20)30306-8. doi: 10.1016/j.toxicon.2020.07.002.Epub 2020-07-17.

Lactobacillus spp.は、ブロイラーの腸や肝臓でデオキシニバレノールによって誘発される形態学的変化や酸化ストレスを軽減します

Lactobacillus spp. Reduces morphological changes and oxidative stress induced by deoxynivalenol on the intestine and liver of broilers.

  • Marielen de Souza
  • Ana Angelita S Baptista
  • Milton J J Valdiviezo
  • Larissa Justino
  • Maísa F Menck-Costa
  • Camila R Ferraz
  • Eduardo M da Gloria
  • Waldiceu A Verri
  • Ana Paula F R L Bracarense
PMID: 32687887 DOI: 10.1016/j.toxicon.2020.07.002.

抄録

マイコトキシンであるデオキシニバレノール(DON)は、世界中の動物飼料を汚染し、しばしばパフォーマンスの低下や経済的損失をもたらしています。家禽の健康への影響や、腸管毒性や酸化ストレスへの反応に焦点を当てたデータは少ない。また、DON の負の影響を緩和する戦略も必要とされている。本研究の目的は、DON で汚染された飼料を給与した家禽の腸、肝臓、腎臓に対する Lactobacillus spp.処理の効果を調査することである。この目的を達成するために、組織学的、形態学的および組織化学的アッセイを行った。酸化ストレス応答については、還元グルタチオン、第二鉄還元能、2,2'-アジノビス(3-エチルベンゾチアゾリン-6-スルホン酸)の還元、ニトロブルーテトラゾリウムによるスーパーオキサイドアニオンの検出、チオバルビツール酸反応性物質の検出などの試験を行い、酸化ストレス応答を分析した。1日齢のブロイラーのニワトリ(n 50)を、コントロール、DON(19.3mgkg)、生菌Lactobacillus spp.+DON(VL+DON)、熱不活化Lactobacillus spp.+DON(HIL+DON)、Lactobacillus spp.培養上清+DON(LCS+DON)の各処理に供した。動物には、汚染された飼料を7日間投与した。DONは腸および肝臓病変スコアを増加させたが、Lactobacillus spp.処理(LT)はコントロールと同様であった。DONは絨毛の高さを減少させ、クリプトの深さを増加させた。LTでは、十二指腸と空腸では対照と同様のクリプト深さを示し、絨毛:クリプト比が高かった。回腸では、LTはDON群に比べてゴブレット細胞数を減少させた。DONは空腸と回腸の上皮内リンパ球数を増加させたが、VL+DONではDONと比較してIELが有意に減少した。DON食は腸と肝臓で酸化ストレス応答を誘導し、これらの組織の抗酸化能を低下させたが、LT食はほとんどコントロールと同様であった。DONは腎臓の酸化還元バランスの変化を誘発しなかった。LTはDON急性曝露後の腸管の健康状態を改善し、主に空腸と肝臓の酸化ストレス障害を軽減した。

The mycotoxin deoxynivalenol (DON) contaminates animal feed worldwide, frequently resulting in poor performance and economic losses. Data concerning the effects on poultry health or focusing on intestinal toxicity or the response to oxidative stress are scarce. Also, there is a need for strategies to mitigate the negative effects of DON. This study aimed to investigate the effects of Lactobacillus spp. treatments on the intestine, liver and kidney of poultry fed a DON-contaminated diet. To achieve this aim, histological, morphometrical and histochemical assays were performed. The oxidative stress response was also analyzed by the tests: reduced glutathione, ferric reducing ability, reducing of 2,2'-azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid), nitro blue tetrazolium detection of superoxide anion, and thiobarbituric acid reactive substances. One-day-old broilers chickens (n 50) were submitted to the following treatments: control, DON (19.3 mg kg), viable Lactobacillus spp. + DON (VL + DON), heat-inactivated Lactobacillus spp. + DON (HIL + DON), Lactobacillus spp. culture supernatant + DON (LCS + DON). The animals received the contaminated diet for seven days. DON increased the intestinal and liver lesion score, while the Lactobacillus spp. treatments (LT) remained like the control. DON reduced the villi height and increased the crypt depths. The LT showed crypt depths similar to control, and higher villi: crypt ratio in duodenum and jejunum. In the ileum, the LT reduced the goblet cell count in relation to DON group. DON increased the number of intraepithelial lymphocytes (IEL) in jejunum and ileum, while the VL + DON treatment induced a significant decrease in IEL in comparison to DON. DON-diet induced an oxidative stress response in the intestine and liver, and also reduced the antioxidant capacity in these tissues, while LT treatments remained mostly similar to control. DON induced no change in redox balance in the kidney. The LT improved the intestinal health after DON acute exposure, reducing the oxidative stress damage mainly on jejunum and liver.

Copyright © 2020. Published by Elsevier Ltd.