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日本語AIでPubMedを検索

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PLoS ONE.2020;15(7):e0236152. PONE-D-20-01036. doi: 10.1371/journal.pone.0236152.Epub 2020-07-20.

コーヒー,紅茶,清涼飲料水の消費が開放隅角緑内障に及ぼす影響.韓国国民健康・栄養検査調査(2010年~2011年)

Effects of consumption of coffee, tea, or soft drinks on open-angle glaucoma: Korea National Health and Nutrition Examination Survey 2010 to 2011.

  • Jeong Hun Bae
  • Joon Mo Kim
  • Jung Min Lee
  • Ji Eun Song
  • Mi Yeon Lee
  • Pil-Wook Chung
  • Ki Ho Park
PMID: 32687521 DOI: 10.1371/journal.pone.0236152.

抄録

我々は、韓国人のコーヒー、紅茶、清涼飲料水の消費と開放隅角緑内障(OAG)のリスクとの関連を、全国の人口ベースのデータを用いて調査した。この横断的調査は、2010年から2011年にかけて実施された韓国国民健康・栄養検診調査を用いて実施した。19歳以上の参加者を対象とし、データが不足している者を除外して分析を行った。OAGの診断は、国際地理疫学眼科学会基準に基づいており、緑内障性視神経症のない参加者を対照とした。過去 12 ヶ月間の飲料摂取頻度は、質問紙を用いて得た。多変量ロジスティック回帰モデルを用いて、各種類の飲料の消費量と OAG の有病率との関係を決定した。合計 6,681 名の参加者が分析に含まれた。OAGの有病率は4.4%(n=323)で、男性では5.4%(n=169)、女性では3.5%(n=154)であった。複数の共変量を調整した後、コーヒーの消費はOAGと有意に関連していたが、お茶や清涼飲料水の消費とOAGとの間には有意な関連は認められなかった。コーヒーを飲む参加者は、コーヒーを飲まない参加者に比べてOAGを発症するリスクが高かった(オッズ比[OR]、2.40;95%信頼区間[CI]、1.22-4.72;p = 0.011)。性別分析では、コーヒー消費とOAGとの間には、男性ではロバストな関連性が認められたが(OR、3.98;95%CI、1.71-9.25;p = 0.001)、女性では認められなかった。我々の結果は、コーヒー消費が特に男性のOAGのリスクに影響を与える可能性を示唆している。

We sought to investigate the association between consumption of coffee, tea, or soft drinks and risk of open-angle glaucoma (OAG) among Koreans using nationwide population-based data. This cross-sectional survey was performed through the Korea National Health and Nutrition Examination Survey 2010 to 2011. Participants older than 19 years were included in the sample for analysis after excluding those with any missing data. The diagnosis of OAG was based on the International Society of Geographical and Epidemiological Ophthalmology criteria, and participants without glaucomatous optic neuropathy served as controls. The frequency of beverage consumption during the past 12 months was obtained through a questionnaire. Multivariate logistic regression models were used to determine the relationship between consumption of each type of beverage and prevalence of OAG. A total of 6,681 participants was included in the analysis. The prevalence of OAG was 4.4% (n = 323), including 5.4% (n = 169) among men and 3.5% (n = 154) among women. After adjusting for multiple covariates, coffee consumption was significantly associated with OAG, while no significant association was found between consumption of tea or soft drinks and OAG. Participants who drank coffee had a higher risk of having OAG compared with those who did not drink coffee (odds ratio [OR], 2.40; 95% confidence interval [CI], 1.22-4.72; p = 0.011). In sex-stratified analyses, the robust association of coffee consumption with OAG was observed in men (OR, 3.98; 95% CI, 1.71-9.25; p = 0.001) but not in women. Our results suggest that coffee consumption may affect the risk of OAG, particularly in men.