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J Nutr Metab.2020;2020:9190458. doi: 10.1155/2020/9190458.Epub 2020-06-28.

エチオピア、バーレ地区ロベ町における生後6~23ヶ月の子どもにおける食事の多様性の実践と関連因子

Dietary Diversity Practice and Associated Factors among Children Aged 6-23 Months in Robe Town, Bale Zone, Ethiopia.

  • Shumi Bedada Damtie
  • Tomas Benti Tefera
  • Mekonnen Tegegne Haile
PMID: 32685209 PMCID: PMC7350076. DOI: 10.1155/2020/9190458.

抄録

背景:

子どもの身体的・認知的発達に役立つ適切な食事を用意するためには、食事の多様化が不可欠である。エチオピアの様々な地域で実施された限られた研究にもかかわらず、現在の研究地域の子どもたちの食事習慣に関する情報は文書化されていない。そこで、本研究では、生後6ヶ月から23ヶ月までの子どもの食事の多様性と関連因子を評価することを目的とした。

Background: Diet diversification is essential to prepare adequate food that is useful for children's physical and cognitive development. Despite the limited studies performed in different parts of Ethiopia, the information about the feeding practice of children in the current study area is not documented. Thus, this study intended to assess the dietary diversity practices and associated factors among children aged 6-23 months.

方法:

ロベ町の生後6ヶ月から23ヶ月の子ども517名とその母親を対象に、コミュニティベースの横断的調査を実施した。子どもと母親のペアを選択するために系統的サンプリング法を適用した。データの収集には、事前に設定された構造化質問票を用いた。多変量ロジスティック回帰分析を用いて、従属変数に関連する因子を同定した。関連の強さと有意性のレベルを評価するために、95%信頼区間の調整オッズ比を用いた。

Methods: Community-based cross-sectional study was conducted on 517 children aged 6-23 months paired with their mothers in Robe town. Systematic sampling technique was applied to select a child-mother pair. Data were collected using a pretested and structured questionnaire. Multivariate logistic regression analyses were used to identify the factors associated with the dependent variable. Adjusted odds ratios with 95% confidence interval were used to assess the strength of association and level of significance.

結果:

対象となった508人の子どものうち、77%の子どもが最低限の食事の多様性を満たしていなかった(回答率98%)。12-23ヶ月の子どもは、6-11ヶ月の子どもに比べて、多様な食事を与えられている可能性が高い(AOR=2.99)。教育レベルが中等教育以上(AOR=3.21)、メディアへの露出(AOR=3.99)、食の多様化についての知識(AOR=8.5)を持つ母親は、他の母親と比較して、子どもに多様化した食品を与える傾向が強かった。父親が商人である子どもは、父親が日雇い労働者である子どもに比べて、多様化した食事を与える可能性が高かった。

Results: From a total of 508 children included, making a 98% response rate, 77% of them did not meet the minimum dietary diversity. Children aged 12-23 months were more likely fed diversified food when compared with those aged 6-11 months (AOR = 2.99). Mothers whose educational level was secondary and above (AOR = 3.21), had media exposure (AOR = 3.99), and were knowledgeable about diet diversification (AOR = 8.5) were more likely to feed their child diversified food than their counterpart. Children whose father was a merchant were more likely to receive a diversified diet compared to those whose fathers were daily laborers.

結論:

現在の研究地域で観察された最低限の食事の多様性の不適切な実践は、主に子供の年齢、母親の教育、食事の多様化に関する母親の知識、およびメディアへの露出と関連していた。母親の知識の向上、母親の教育の向上、メディアを通じた適切な乳幼児・児童の授乳方法の促進は、食事の多様性を改善するための重要な介入である。

Conclusions: Inadequate practices of minimum dietary diversity observed in the current study area were mainly associated with the child's age, maternal education, mothers' knowledge on diet diversification, and media exposure. Improving knowledge of mothers, increasing their education, and promoting appropriate infant and child feeding practices through media are an important intervention to improve dietary diversity practices.

Copyright © 2020 Shumi Bedada Damtie et al.