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J Nutr Metab.2020;2020:3592813. doi: 10.1155/2020/3592813.Epub 2020-06-29.

タンザニア・キリマンジャロ州の全寮制高校に通う16~19歳の青年164名を対象に、食事習慣、栄養所要量、栄養状態を横断的に調査した

Dietary Practices, Nutrient Adequacy, and Nutrition Status among Adolescents in Boarding High Schools in the Kilimanjaro Region, Tanzania.

  • Calista Nicholaus
  • Haikael D Martin
  • Neema Kassim
  • Athanasia O Matemu
  • Judith Kimiywe
PMID: 32685204 PMCID: PMC7350084. DOI: 10.1155/2020/3592813.

抄録

キリマンジャロ州の全寮制高校に通う16~19歳の164人の青年を対象に、食事習慣、栄養所要量、栄養状態を評価するための横断的調査を実施した。情報収集には、綿密な聞き取り調査と、24時間リコールや食事頻度調査などの半構造化・構造化された質問紙を用いた調査を行った。栄養状態は、体組成測定とヘモグロビン値を用いて評価した。体積測定および食事データの解析には、それぞれWHO AnthroPlusソフトウェアおよびNutriSurveyソフトウェアを使用した。全寮制学校の食事は、主に穀物と豆類の食事で構成されており、動物性食品、果物、野菜の摂取量は少なかった。エネルギー、ビタミンC、鉄、カルシウム、亜鉛の平均摂取量はそれぞれ1392kcal、24.8mg、9.2mg、134.5mg、4.3mgであり、推奨一日摂取量を下回っていた。炭水化物、脂質、タンパク質の平均摂取量は、それぞれ471.9g、73.7g、80.7gで、男女ともに推奨1日量をやや上回っていた。男性は、タンパク質と炭水化物の摂取量が有意に高かった(<0.001)。女性は、男性の青年期と比較して脂肪の摂取量が有意に(<0.001)高かった。全体では、青年の23.1%が貧血、25%が過体重、6.1%が肥満であった。寄宿学校の食事は単調で、主要な微量栄養素である鉄、亜鉛、カルシウム、ビタミンCが不足しており、寄宿学校の思春期の青年たちには栄養不足と栄養過多が共存している。そのため、青年期の食事摂取量や栄養状態をモニタリングすることは、短期的には青年期の栄養失調を、長期的には食事関連疾患を予防するための鍵となります。

A cross-sectional study was conducted to assess dietary practices, nutrient adequacy, and nutrition status among 164 adolescents aged between 16 and 19 years in boarding secondary schools in the Kilimanjaro region. In-depth interviews and a survey guided by a semistructured and structured questionnaire, including 24-hour recall and food frequency questionnaire techniques, were used to collect information. Nutrition status was assessed using anthropometric measurements and hemoglobin levels. WHO AnthroPlus software and NutriSurvey software were used to analyze anthropometry and dietary data, respectively. Diet in boarding schools was monotonous comprising mainly of cereal-legume meal with low intake of animal sources, fruits, and vegetables. Mean intake of energy, vitamin C, iron, calcium, and zinc was 1392 kcal, 24.8 mg, 9.2 mg, 134.5 mg, and 4.3 mg, respectively, which were below the Recommended Daily Allowance. The average carbohydrate, fat, and protein intake of 471.9 g, 73.7 g, and 80.7 g, respectively, were slightly higher than the Recommended Daily Allowance in both sexes. Male had a significantly higher intake of protein and carbohydrates ( < 0.001). Female had a significantly ( < 0.001) high intake of fat compared to male adolescents. Overall, 23.1% of the adolescents were anaemic, 25% were overweight, and 6.1% were obese. Boarding secondary schools' diet is monotonous and are inadequate in key micronutrients, iron, zinc, calcium, and vitamin C. There is a coexistence of undernutrition and overnutrition among adolescents in boarding schools. Therefore, monitoring adolescents' dietary intake and nutrition status is a key in preventing adolescents' malnutrition in the short term and diet-related diseases in the long term.

Copyright © 2020 Calista Nicholaus et al.