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J. Dairy Sci..2020 Jul;S0022-0302(20)30527-0. doi: 10.3168/jds.2019-18114.Epub 2020-07-16.

移行期の乳牛ヒツジの代謝、炎症、酸化状態に及ぼすパリティ数の影響

The effect of parity number on the metabolism, inflammation, and oxidative status of dairy sheep during the transition period.

  • A Cabiddu
  • M Dattena
  • M Decandia
  • G Molle
  • V Lopreiato
  • A Minuti
  • E Trevisi
PMID: 32684448 DOI: 10.3168/jds.2019-18114.

抄録

本研究の目的は、移行期の乳用羊が、(1)体重(BW)、ボディ・コンディション・スコア(BCS)、生産能力(乳量と組成)、(2)代謝、炎症、ストレスのバイオマーカーに関して、親数の影響を受けているかどうかを評価することであった。この目的のために、30 頭のサルダ乳牛(プリミパラス(PRP)15 頭、マルチパラス(MUP)15 頭)を妊娠 90 日目に募集した。各グループは年齢、BW、BCS によって同質であった。サンプリングは子羊化から-60、-30、-7、0、+30、+60 日目に実施した。MUP 子豚は PRP 子豚に比べて、BW が高く(46.32 対 38.71kg)、産卵サイズが大きい(1.45 対 1.06kg)が、BCS は低い(2.47 対 2.70)ことがわかった。さらに、MUP 雌豚は PRP 雌豚に比べて、グルコース(3.49 対 4.27 mol/L)、コレステロール(1.63 対 1.81 mmol/L)、遊離脂肪酸(0.47 対 0.62 mmol/L)、トリグリセリド(0.22 対 0.25 mmol/L)の濃度が低かった。炎症と酸化ストレスのパラメータについては、PRP群はMUP群に比べてハプトグロビン(0.48 vs. 0.18 g/L)とパラオキソナーゼ(187.90 vs. 152.11 U/L)の活性が高く、PRP群はMUP群に比べてハプトグロビン(0.48 vs. 0.18 g/L)とパラオキソナーゼ(187.90 vs. 152.11 U/L)の活性が高かった。全体的に、MUP 未経産牛は PRP 未経産牛よりも乳量が多く、飼料摂取量が多いことが特徴であり、その結果、エネルギー バランスが良好であった。興味深いことに、これらの知見は、PRP と MUP の移行期には代謝反応と炎症反応が異なり、MUP の方が炎症関連バイオマーカ ーの濃度が低くなっていることを示しています。

The objective of this study was to evaluate whether dairy sheep during the transition period are affected by their parity numbers with regard to (1) body weight (BW), body condition score (BCS), and production performance (milk yield and composition) and (2) metabolic, inflammation, and stress biomarkers. For this purpose, 30 Sarda dairy ewes [15 primiparous (PRP) and 15 multiparous (MUP) ewes] were recruited on d 90 of gestation. Each group was homogeneous according to age, BW, and BCS. Sampling was carried out at -60, -30, -7, 0, +30, and +60 d from lambing. The MUP ewes showed a higher BW (46.32 vs. 38.71 kg) and larger litter size (1.45 vs. 1.06 kg) but a lower BCS (2.47 vs. 2.70) than the PRP ewes. Furthermore, the MUP ewes had lower concentrations of glucose (3.49 vs. 4.27 mol/L), cholesterol (1.63 vs. 1.81 mmol/L), free fatty acids (0.47 vs. 0.62 mmol/L), and triglycerides (0.22 vs. 0.25 mmol/L) compared with PRP ewes. With regard to inflammation and oxidative stress parameters, the PRP group had higher haptoglobin (0.48 vs. 0.18 g/L) and paraoxonase (187.90 vs. 152.11 U/L) activity than the MUP group. Overall, the MUP ewes were characterized by greater milk production performance and greater feed intake, resulting in a better energy balance, than the PRP ewes. Interestingly, these findings highlighted a different metabolic and inflammatory response over the transition period between PRP and MUP ewes, with the latter displaying lower concentrations of inflammatory-related biomarkers.

Copyright © 2020 American Dairy Science Association. Published by Elsevier Inc. All rights reserved.