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J. Equine Vet. Sci..2020 Aug;91:102995. S0737-0806(20)30086-1. doi: 10.1016/j.jevs.2020.102995.Epub 2020-04-09.

局所的に塗布されたオイルベースのパラタントが馬の摂食行動に与える影響

The Influence of Topically Applied Oil-Based Palatants on Eating Behavior in Horses.

  • Jesse M Francis
  • Caitlin R Neander
  • Mikelle J Roeder
  • Erin B Perry
PMID: 32684247 DOI: 10.1016/j.jevs.2020.102995.

抄録

パラタントは、製品の受容性を高めるために、製造中または製造後に馬の飼料や医薬品に添加されることがあります。先行研究では様々なパラタントを調査してきましたが、結果は限定的で一貫性がありませんでした。そのため、本研究の目的は、局所的に塗布した油性パラタンを馬の飼料嗜好性に及ぼす影響を評価することであった。このペア嗜好性試験では、2 段階に分けてストックタイプの馬(n=10)を使用した。第 1 段階では、6 種類の口蓋剤(バナナ、アニス、ペパーミント、リンゴ、スペアミント、オレンジ)と対照(コーン油)を比較し、第 2 段階では口蓋剤(アニス、リンゴ、ペパーミント)の嗜好性を比較した。飼料ストックを利用し、馬には15秒の嗅覚と3分間の消費が与えられた。記録された変数には、最初に嗅いだものと消費したもの、最初の行動、回避行動、過剰な唾液分泌、消費が含まれていた。各試行はまた、ビデオ記録され、咀嚼数がカウントされた。データはSASバージョン9.4のカイ二乗検定とt検定を用いて分析され、P < 0.05が有意であった。第一段階の結果から、ペパーミントとオレンジを除いて、ほとんどの味覚者で過剰な唾液分泌が少ないことが明らかになりました(P < 0.05)。オレンジは、1グラムあたりの咀嚼量に影響はなかったものの、対照群と比較した場合、消費量が少ないことから、口当たりに悪影響を与えていました(P=0.02)。ペパーミントとアニスの比較では、嗅覚と消費の間に中程度の正の相関関係(Ф=0.39、P=0.04)があったが、第一段階または第二段階のいずれかで個別に分析した場合、最初の嗅覚または最初の消費については、対照群と治療群の間で差は観察されなかった。最初の行動としての消費は、すべての試験で一貫していた(P < 0.05)。第2段階では、より高い総消費量(P < 0.05)によって示されるように、アニスはリンゴやペパーミントよりも好まれた。これらのデータは、オイルベースの口当たりがアニスからの口当たりの増加とオレンジフレーバーからの口当たりの減少により、馬の飼料嗜好性に影響を与えうることを示している。

Palatants may be added to equine feed and medication either during or after manufacturing to enhance product acceptance. Prior studies have examined a variety of palatants but results have been limited and inconsistent. Therefore, the objective of this research was to evaluate topically applied oil-based palatants on feeding preferences in horses. Stock-type horses (n = 10) were used in this paired preference test across a two-phase study. Phase one compared six palatants (banana, anise, peppermint, apple, spearmint, and orange) to a control (corn oil), whereas phase two compared preference among palatants (anise, apple, and peppermint). Feeding stocks were utilized and horses were allowed 15 seconds for olfaction followed by 3 minutes for consumption. Variables recorded included first diet sniffed and consumed, first action, aversive behaviors, excessive salivation, and consumption. Each trial was also video-recorded and number of chews were counted. Data were analyzed using chi-square and t tests in SAS version 9.4 with P < .05 established as significant. Findings from phase one reveal excessive salivation was observed less frequently (P < .05) for most palatants with the exception of peppermint and orange. Orange negatively impacted palatability indicated by less consumption when compared with the control (P = .02), although there was no impact on chews per gram. No difference between control and treatment diets for first sniff or first consumed was observed when analyzed individually in either phase one or two, although there was a moderate positive correlation (ф = 0.39, P = .04) between olfaction and consumption during the peppermint and anise comparison. Consumption as the first action was consistent across all trials (P < .05). Anise was preferred over apple and peppermint as indicated by higher total consumption (P < .05) in phase two. These data indicate that oil-based palatants can affect feed preferences in horses with increased palatability from anise and decreased palatability from orange flavors.

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