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日本語AIでPubMedを検索

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Heart Vessels.2020 Jul;10.1007/s00380-020-01669-y. doi: 10.1007/s00380-020-01669-y.Epub 2020-07-18.

心房細動患者における腸内微生物組成:食事と薬物の効果

Gut microbial composition in patients with atrial fibrillation: effects of diet and drugs.

  • Tokiko Tabata
  • Tomoya Yamashita
  • Koji Hosomi
  • Jonguk Park
  • Tomohiro Hayashi
  • Naofumi Yoshida
  • Yoshihiro Saito
  • Koji Fukuzawa
  • Kana Konishi
  • Haruka Murakami
  • Hitoshi Kawashima
  • Kenji Mizuguchi
  • Motohiko Miyachi
  • Jun Kunisawa
  • Ken-Ichi Hirata
PMID: 32683492 DOI: 10.1007/s00380-020-01669-y.

抄録

心房細動(AF)は脳卒中や心不全の引き金となり、生活の質を低下させる。心房細動の発症と腸内代謝物との関連は、心房細動と腸内細菌叢の異常との因果関係を示唆しているが、その関係はまだ十分に理解されていない。我々は、34人の心房細動入院患者と66人の年齢、性別、および併存疾患をマッチさせた心房細動既往のない対照者をプロスペクティブに登録した。16SリボソームRNA遺伝子を標的としたアンプリコンシーケンシングにより腸内微生物組成を評価した。食生活の違いについては、簡単なタイプの自己記入式食歴質問票(BDHQ)を用いて評価した。腸内細菌の多様性は両群間で差がなかったが,腸内細菌の豊富さはAF患者の方が低かった.属人レベルでは、Enterobacterが減少していたが、Parabacteroides、Lachnoclostridium、Streptococcus、Alistipesは対照群と比較して心房細動患者で濃縮されていた。心房細動患者ではn-3多価不飽和脂肪酸とエイコサジエン酸の摂取量が多いことがBDHQで明らかになった.以上の結果から,心房細動患者は食生活に関連して腸内微生物組成が変化していることが示唆された.

Atrial fibrillation (AF) reduces the quality of life by triggering stroke and heart failure. The association between AF onset and gut metabolites suggests a causal relationship between AF and gut microbiota dysbiosis; however, the relationship remains poorly understood. We prospectively enrolled 34 hospitalized patients with AF and 66 age-, sex-, and comorbidity-matched control subjects without a history of AF. Gut microbial compositions were evaluated by amplicon sequencing targeting the 16S ribosomal RNA gene. We assessed differences in dietary habits by using a brief-type self-administered diet history questionnaire (BDHQ). Gut microbial richness was lower in AF patients, although the diversity of gut microbiota did not differ between the two groups. At the genus level, Enterobacter was depleted, while Parabacteroides, Lachnoclostridium, Streptococcus, and Alistipes were enriched in AF patients compared to control subjects. The BDHQ revealed that the intake of n-3 polyunsaturated fatty acids and eicosadienoic acid was higher in AF patients. Our results suggested that AF patients had altered gut microbial composition in connection with dietary habits.