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Lancet Planet Health.2020 Jul;4(7):e292-e300. S2542-5196(20)30104-2. doi: 10.1016/S2542-5196(20)30104-2.

サハラ以南のアフリカにおける化学物質へのヒトの食餌曝露:総合的な食餌調査による安全性評価

Human dietary exposure to chemicals in sub-Saharan Africa: safety assessment through a total diet study.

  • Luc Ingenbleek
  • Philippe Verger
  • Marie-Madeleine Gimou
  • Abimbola Adegboye
  • Samson B Adebayo
  • Sètondji Epiphane Hossou
  • Abdoulaye Zié Koné
  • Eric Jazet
  • Anaclet D Dzossa
  • Julius Ogungbangbe
  • Sylvestre Dansou
  • Zima J Diallo
  • Petru Jitaru
  • Thierry Guérin
  • Lionel Lopes-Pereira
  • Renwei Hu
  • Michael Sulyok
  • Rudolf Krska
  • Philippe Marchand
  • Bruno Le Bizec
  • Sara Eyangoh
  • Jean Kamanzi
  • Blaise Ouattara
  • Caroline Merten
  • Markus Lipp
  • Renata Clarke
  • Jean-Charles Leblanc
PMID: 32681900 DOI: 10.1016/S2542-5196(20)30104-2.

抄録

背景:

化学物質への人間の食生活での曝露は、幅広い健康被害をもたらす可能性があります。いくつかの物質は、癌や冠状動脈性心臓病などの非伝染性疾患を引き起こす可能性があり、腎毒性があります。食品は、多くの化学物質の主なヒトへの暴露経路である。私たちは、広範囲の食品化学物質に対するヒトの食生活暴露を評価することを目的としています。

BACKGROUND: Human dietary exposure to chemicals can result in a wide range of adverse health effects. Some substances might cause non-communicable diseases, including cancer and coronary heart diseases, and could be nephrotoxic. Food is the main human exposure route for many chemicals. We aimed to assess human dietary exposure to a wide range of food chemicals.

方法:

我々は、ベナン、カメルーン、マリ、ナイジェリアでの総合的な食生活調査を行った。8つの研究センターから7291世帯の食生活の90%以上をカバーする4020の代表的な食品サンプルを評価した。各国の代表的な食生活調査と食品中の872種類の化学物質の濃度に関する調査結果を組み合わせることで、ヒトの食生活暴露を明らかにした。

METHODS: We did a total diet study in Benin, Cameroon, Mali, and Nigeria. We assessed 4020 representative samples of foods, prepared as consumed, which covered more than 90% of the diet of 7291 households from eight study centres. By combining representative dietary surveys of countries with findings for concentrations of 872 chemicals in foods, we characterised human dietary exposure.

結果:

鉛への曝露は、成人の血圧を2-0 mm Hgまで上昇させる可能性があり、子供は8-8-13-3のIQポイントを失う可能性がある(ナイジェリアのカノでは95パーセンタイル)。アフラトキシンB1、B型肝炎ウイルス、ステリグマトシスティン、フモニシンへの共曝露による罹患要因は、年間数千人の肝臓がん患者を追加で発生させ、小児期の慢性栄養失調の負担に大きく寄与していることを示唆している。魚の燻製や食用油の摂取による13種類の多環式芳香族炭化水素への暴露は、すべての研究センターで発がん性や遺伝毒性の健康上の懸念があるレベルを超えていた。アルミニウム、オクラトキシン A、およびシトリニンへの暴露は、腎臓病に関する公衆衛生上の懸念を示した。4 カ国で試験した 470 種類の農薬のうち、人の健康リスクをもたらす可能性があるのは、魚の燻製に含まれる高濃度のクロルピリホスのみであった(マリでは無許可で行われていることが確認されている)。

FINDINGS: Exposure to lead could result in increases in adult blood pressure up to 2·0 mm Hg, whereas children might lose 8·8-13·3 IQ points (95th percentile in Kano, Nigeria). Morbidity factors caused by coexposure to aflatoxin B1 and hepatitis B virus, and sterigmatocystin and fumonisins, suggest several thousands of additional liver cancer cases per year, and a substantial contribution to the burden of chronic malnutrition in childhood. Exposure to 13 polycyclic aromatic hydrocarbons from consumption of smoked fish and edible oils exceeded levels associated with possible carcinogenicity and genotoxicity health concerns in all study centres. Exposure to aluminium, ochratoxin A, and citrinin indicated a public health concern about nephropathies. From 470 pesticides tested across the four countries, only high concentrations of chlorpyrifos in smoked fish (unauthorised practice identified in Mali) could pose a human health risk.

インタープリテーション:

この総食事調査によって特徴づけられたリスクは、サハラ以南のアフリカにおける食品安全管理の観点から、具体的な優先事項を明確に示している。特に子供を対象とした同様の調査が非常に必要である。

INTERPRETATION: Risks characterised by this total diet study underscore specific priorities in terms of food safety management in sub-Saharan Africa. Similar investigations specifically targeting children are crucially needed.

資金調達:

標準化貿易開発ファシリティ(Standards and Trade Development Facility)。

FUNDING: Standards and Trade Development Facility.

Copyright © 2020 Food and Agriculture Organization of the United Nations. Published by Elsevier Ltd. This is an Open Access article under the CC BY-NC-ND 4.0 license. Published by Elsevier Ltd.. All rights reserved.