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Appl Physiol Nutr Metab.2020 Jul;:1-6. doi: 10.1139/apnm-2019-0800.Epub 2020-07-17.

血液透析患者における食事摂取量、臨床栄養状態、ホモシステイン:炎症の媒介的役割(NUGE-HD試験)

Dietary intake, clinical-nutritional status, and homocysteine in hemodialysis subjects: the mediating role of inflammation (NUGE-HD study).

  • Karla Pereira Balbino
  • Leidjaira Lopes Juvanhol
  • Aline Lage Wendling
  • Luciane Domingos Marota
  • Jaqueline Beatriz Silva Costa
  • Josefina Bressan
  • Helen Hermana Miranda Hermsdorff
PMID: 32680432 DOI: 10.1139/apnm-2019-0800.

抄録

本研究の目的は、血液透析(HD)対象者における食事摂取量、臨床栄養状態、血漿ホモシステイン(Hcys)の関連性に炎症が介在しているという仮説を検証することであった。これは、HDのアウトカムに関するコホート「NUGE-HD試験」(NUGE-HD試験)の栄養学と遺伝学のコホートから、HDを受けた129人の被験者(男性58.9%、年齢61.8±15.5歳)のデータを横断的に分析したものである。社会人口統計学的、人類学的、代謝学的データを収集し、定量的な食物頻度質問票を用いて食物摂取量を評価した。炎症性マーカーとして血漿中C反応性蛋白(CRP)を用いた。データは構造方程式モデリングにより解析した。直接的な影響については、複合ビタミンB群の摂取は体格指数と負の関連があり、糖尿病はCRPと正の関連があった。また、血漿中CRPはHcysと負の関連を示し、飽和脂肪酸と多価不飽和脂肪酸の摂取比率はHcysと正の関連を示した。間接効果については、糖尿病の存在とHcysの関係は血漿CRPを媒介としていることが示された。結論として、飽和脂肪酸と多価不飽和脂肪酸の比率は血漿Hcysに直接的な影響を与えたが、HD被験者のHcysと糖尿病との関係には炎症が直接的かつ媒介的な影響を与えていた。 末期腎疾患では、CRP は血漿 Hcys に直接影響を与えるとともに、その媒介効果により間接的にも影響を与えていた。食事性脂肪酸の量と質は、HD 被験者の血漿中 Hcys 濃度に影響を与えた。

The aim of the present study was to test the hypothesis that inflammation mediates the associations among food intake, clinical-nutritional status, and plasma homocysteine (Hcys) in hemodialysis (HD) subjects. This was a cross-sectional analysis of data on 129 subjects undergoing HD (58.9% male, 61.8 ± 15.5 years of age) from the cohort Nutrition and Genetics on HD outcomes (NUGE-HD study). Sociodemographic, anthropometric, and metabolic data were collected, and food intake was assessed using a quantitative food frequency questionnaire. Plasma C-reactive protein (CRP) was used as an inflammatory marker. Data were analyzed by structural equation modeling. Regarding the direct effects, complex B vitamin intake was negatively associated with body mass index, and diabetes mellitus was positively associated with CRP. Plasma CRP also showed a negative association with Hcys, and the ratio of saturated and polyunsaturated fatty acids intake showed a positive association with Hcys. Regarding indirect effects, the results showed that the relationship between the presence of diabetes mellitus and Hcys is mediated by plasma CRP. In conclusion, the ratio of saturated and polyunsaturated fatty acids had a direct effect on plasma Hcys, whereas inflammation had a direct and mediating effect on the relationship between Hcys and diabetes mellitus in HD subjects. In end-stage renal disease, CRP influences plasma Hcys directly and also indirectly through its mediating effect. The quantity and quality of dietary fatty acids influence plasma Hcys concentrations in HD subjects.