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日本語AIでPubMedを検索

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Molecules.2020 Jul;25(14). E3234. doi: 10.3390/molecules25143234.Epub 2020-07-15.

クロロゲン酸とアントシアニンの豊富な食事源としての果物:H-NMR、HPLC-DAD、およびケモメトリック研究

Fruits as a Rich Dietary Source of Chlorogenic Acids and Anthocyanins: H-NMR, HPLC-DAD, and Chemometric Studies.

  • Agnieszka Zielińska
  • Paweł Siudem
  • Katarzyna Paradowska
  • Małgorzata Gralec
  • Sławomir Kaźmierski
  • Iwona Wawer
PMID: 32679898 DOI: 10.3390/molecules25143234.

抄録

クロロゲン酸とその異性体ネオクロロゲン酸:アントシアニンのほかにエリオットの(チョコベリー)は、かなりの量のヒドロキシ桂皮酸が含まれています。これらの酸は抗酸化作用、抗炎症作用、抗糖尿病作用、抗菌作用を示し、健康増進に大きな影響を与えます。 私たちの研究の目的は、特に酸に重点を置いて、果実の発育・成熟期におけるクロロゲン酸(CGA)とアントシアニンの含有量の変化を明らかにすることでした。抽出物の化学組成は、NMR分光法とHPLC-DADによって決定した。H-NMRとHPLCのデータは、ケモメトリクス分析と多変量統計(PCA)を用いて分析した。その結果、クロロゲン酸とアントシアニンの含有量は熟成中に変化し、収穫時期や栽培地域に依存することが明らかになった。また、CGAsの減少時期とアントシアニンの出現との間には相関関係が認められた。また、研究の成果はNMRパラメータの形でデータベース化され、代謝物プロファイルの分析とその変化の追跡が可能となった。アントシアニンとCGAの共鳴を示すH-NMRスペクトルは、ベリーのフィンガープリントと考えることができる。

(Michx.) Elliott's (chokeberry) besides anthocyanins contains significant amounts of hydroxycinnamic acids: Chlorogenic and its isomer neochlorogenic acid. They exhibit antioxidant, anti-inflammatory, antidiabetic, and antibacterial activities, thus they can have a significant impact on the health-promoting properties of . The aim of our research was to determine the changes in the content of chlorogenic acids (CGAs) and anthocyanins during fruit development and ripening, with a particular emphasis on acids. fruit samples were collected from July to October on two organic farms in Poland. The chemical composition of the extracts was determined by NMR spectroscopy and HPLC-DAD. H-NMR and HPLC data were analyzed using chemometric analysis and multivariate statistics (PCA). The results showed that the content of chlorogenic acids and anthocyanins changes during ripening and depends on the time of harvest and the region of cultivation. A correlation between the time of CGAs reduction and the appearance of anthocyanins was also noticed. The result of our research was also a database in the form of NMR parameters, which allows analysis of the metabolite profile and tracking of its changes. The H-NMR spectrum showing anthocyanin and CGA resonance can be considered the berry fingerprint.