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Animals (Basel).2020 Jul;10(7). E1201. doi: 10.3390/ani10071201.Epub 2020-07-15.

発酵飼料とワクチン接種と大型ホワイト/ノルウェーランドレース子豚のパラメータに及ぼす影響とその相互作用

Influence of the Fermented Feed and Vaccination and Their Interaction on Parameters of Large White/Norwegian Landrace Piglets.

  • Laurynas Vadopalas
  • Sarunas Badaras
  • Modestas Ruzauskas
  • Vita Lele
  • Vytaute Starkute
  • Paulina Zavistanaviciute
  • Egle Zokaityte
  • Vadims Bartkevics
  • Dovile Klupsaite
  • Erika Mozuriene
  • Agila Dauksiene
  • Sonata Sidlauskiene
  • Romas Gruzauskas
  • Elena Bartkiene
PMID: 32679752 DOI: 10.3390/ani10071201.

抄録

本研究の目的は、新たに分離された乳酸菌(LAB)株の組み合わせ(LUHS122、LUHS210、LUHS206、LUHS29、LUHS135、LUHS245)で発酵させた飼料が、非ワクチン接種(NV)とサーコバック豚サーコウイルス2型ワクチン(QI09AA07、CEVA-PHYLAXIA社、ハンガリー)の子豚に与える影響を評価することであった。Szállás u. 5. 1107 Budapest, Hungary)を接種した子豚の血液パラメータ、腸内微生物組成、成長性能およびアンモニア放出量を測定した。実験は、25日齢のラージホワイト/ノルウェーランドレース(LW/NL)の子豚を用いて36日間の実験を行い、100頭ずつの子豚を4群に無作為に分けた。S非ワクチン子豚は対照群の配合飼料を与えられた;Sワクチン子豚は対照群の配合飼料を与えられた;RF非ワクチン子豚は発酵配合飼料を与えられた;RFワクチン子豚は発酵配合飼料を与えられた。群あたり10匹の動物からのサンプルは、実験の開始時と終了時に収集した。メタゲノム解析の結果、発酵は豚の離乳後期間中の有病率に正の影響を与え、ワクチン接種は微生物群集に負の影響を与えないことが示された。ワクチン接種群では、非接種群と比較して、より多くの量が検出されたが。実験終了時には、非接種群に比べてワクチン接種群の糞便中のLAB数が有意に多く(S群26.6%、RF群17.2%)、S群のLAB数が最も高かった。実験終了時の総細菌数(TBC)もS群が最も高かった。実験終了時の総腸内細菌数(TEC)はRF群が13.2%増、S群が31.2%増の酵母/カビ(Y/M)数を示した。日平均利得(ADG)には群間で有意差はなかったが、飼料転換率(FCR)にはいくつかの群間で有意差があった。S対S(S群では11.5%低かった)、RF対RF(RFnonV群では10.2%低かった)、S対RF(S群では21.6%低かった)であった。さらに、子豚の糞中のFCRとTECの間には、有意で非常に強い正の相関があった(R = 0.919、= 0.041)。アンモニア排出量が最も低かったのはRF群の区間であった(S群、S群、RF群と比較して、それぞれ58.2、23.8、47.33%低かった)。特筆すべきは、ワクチンを接種した群の方がアンモニア放出量が低かった(S群対S群では45.2%、RF群対RF群では47.33%低かった)。また、アンモニア放出量と実験終了時の子豚の糞中のY/M数との間には、有意で非常に強い正の相関があった(R = 0.974; = 0.013)。別の要因としてのワクチン接種は、子豚の血液パラメータに有意な影響を与えなかった。全体的に、押し出された大豆からより安い菜種粕に変え、選択された LAB の組合せとの発酵モデルを適用することによって、より持続可能な方法で健康および成長の性能の望ましくない変更なしで子豚に与えることは可能である。しかし、子豚のパラメータへのワクチン接種と他のパラメータ(飼料、子豚の年齢、品種など)との相互作用の影響を評価するために、追加の研究が行われ、結果が比較されるかもしれないことを確実にするために方法が標準化されるべきである。

The aim of this study was to evaluate the influence of fermented with a newly isolated lactic acid bacteria (LAB) strains combination ( LUHS122, LUHS210, LUHS206, LUHS29, LUHS135 and LUHS245) feed on non-vaccinated (NV) and vaccinated with Circovac porcine circovirus type 2 vaccine (QI09AA07, CEVA-PHYLAXIA Co. Ltd. Szállás u. 5. 1107 Budapest, Hungary) piglets' blood parameters, gut microbial composition, growth performance and ammonia emission. The 36-day experiment was conducted using 25-day-old Large White/Norwegian Landrace (LW/NL) piglets, which were randomly divided into four groups with 100 piglets each: S-non-vaccinated piglets fed with control group compound feed; S-vaccinated piglets fed with control group compound feed; RF-non-vaccinated piglets fed with fermented compound feed; RF-vaccinated piglets fed with fermented compound feed. Samples from 10 animals per group were collected at the beginning and end of the experiment. Metagenomic analysis showed that fermentation had a positive impact on the prevalence during the post-weaning period of pigs, and vaccination had no negative impact on microbial communities. Although a higher amount of was detected in vaccinated, compared with non-vaccinated groups. At the end of experiment, there was a significantly higher LAB count in the faeces of both vaccinated compared to non-vaccinated groups (26.6% for S and 17.2% for RF), with the highest LAB count in the S group. At the end of experiment, the S faeces also had the highest total bacteria count (TBC). The RF group had a 13.2% increase in total enterobacteria count (TEC) at the end of experiment, and the S group showed a 31.2% higher yeast/mould (Y/M) count. There were no significant differences in the average daily gain (ADG) among the groups; however, there were significant differences in the feed conversion ratios (FCR) between several groups: S vs. S (11.5% lower in the S group), RF vs. RF (10.2% lower in the RFnonV group) and S vs. RF (21.6% lower in the S group). Furthermore, there was a significant, very strong positive correlation between FCR and TEC in piglets' faeces (R = 0.919, = 0.041). The lowest ammonia emission was in RF group section (58.2, 23.8, and 47.33% lower compared with the S, S and RF groups, respectively). Notably, there was lower ammonia emission in vaccinated groups (45.2% lower in S vs. S and 47.33% lower in RF vs. RF). There was also a significant, very strong positive correlation between ammonia emission and Y/M count in piglets' faeces at the end of the experiment (R = 0.974; = 0.013). Vaccination as a separate factor did not significantly influence piglets' blood parameters. Overall, by changing from an extruded soya to cheaper rapeseed meal and applying the fermentation model with the selected LAB combination, it is possible to feed piglets without any undesirable changes in health and growth performance in a more sustainable manner. However, to evaluate the influence of vaccination and its interaction with other parameters (feed, piglets' age, breed, etc.) on piglets' parameters, additional studies should be performed and methods should be standardised to ensure the results may be compared.