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Molecules.2020 Jul;25(14). E3222. doi: 10.3390/molecules25143222.Epub 2020-07-15.

雰囲気改質包装とUV-C照射の複合効果が冷蔵ティラピアフィレの病原体削減、生体アミン、保存期間に及ぼす影響

Combined Effect of Modified Atmosphere Packaging and UV-C Radiation on Pathogens Reduction, Biogenic Amines, and Shelf Life of Refrigerated Tilapia () Fillets.

  • César A Lázaro
  • Maria Lúcia G Monteiro
  • Carlos A Conte-Junior
PMID: 32679681 DOI: 10.3390/molecules25143222.

抄録

本研究では、4±1℃で10日間保存したティラピアのフィレの病原体及びO157:H7の低減、生体アミン(BA)の低減、及び保存期間に対する改質雰囲気包装(MAP; 50% CO, 50% N)と紫外線(UV; 0.30 J/cm)の単独効果、及びそれらの複合効果を調査した。UVサンプルでは、(1.13 log colony forming units/g; CFU/g)とO157:H7(0.70 log CFU/g)の減少が最も大きかった。MAPとMAP/UVは0.50 log CFU/gの生育を減少させ、O157:H7の生育には影響しなかった。UV、MAP及びMAP/UVは、全ての評価された細菌群のラグフェーズ及び/又は生成時間を増加させ、pH値の低下、アンモニア生成、テクスチャーの変化、及び一般的に保存期間中のBA生成を減少させた。MAP/UV、MAPおよびUVは赤みを減少させ、MAP/UVおよびMAPは黄ばみおよび脂質の酸化を増加させたが、UVはそれに影響を与えなかった。MAP/UVは賞味期限延長のために有望な結果を示したが、微生物学的に最高の安全性を達成し、ティラピアのフィレの全体的な品質を維持するために、他の紫外線タイプC(UV-C)の用量と組み合わせて異なるガス比を調査する必要がある。

This study investigated the isolated effect of modified atmosphere packaging (MAP; 50% CO and 50% N) and ultraviolet radiation (UV; 0.30 J/cm) as well as their combined (MAP/UV) effect on reduction of and O157:H7, biogenic amines (BA), and on shelf life of tilapia fillets stored at 4 ± 1 °C for 10 days. UV samples had the highest reduction of (1.13 log colony forming units/g; CFU/g) and O157:H7 (0.70 log CFU/g). MAP and MAP/UV reduced the growth of in 0.50 log CFU/g and did not affect the growth of O157:H7. UV, MAP, and MAP/UV increased lag phase and/or generation time of all evaluated bacterial groups, decreased pH values, ammonia formation, texture changes, and, in general, the BA formation throughout storage period, and, therefore, UV, MAP, and MAP/UV extended the shelf life for two, three, and at least five days, respectively. MAP/UV, MAP, and UV decreased redness, MAP/UV and MAP increased yellowness and lipid oxidation, while UV did not affect it. MAP/UV demonstrated promising results for shelf life extension; however, different gas ratios in combination with other ultraviolet radiation type C (UV-C) doses should be investigated to reach the highest microbiological safety and maintenance of the overall quality of tilapia fillets.