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日本語AIでPubMedを検索

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PLoS ONE.2020;15(7):e0229187. PONE-D-20-02280. doi: 10.1371/journal.pone.0229187.Epub 2020-07-17.

アルコール使用障害患者におけるアルコール関連刺激と非アルコール関連刺激に対する行動手がかり反応性。視覚課題を用いたfMRI研究

Behavioural cue reactivity to alcohol-related and non-alcohol-related stimuli among individuals with alcohol use disorder: An fMRI study with a visual task.

  • Shou Fukushima
  • Hironori Kuga
  • Naoya Oribe
  • Takeo Mutou
  • Takefumi Yuzuriha
  • Hiroki Ozawa
  • Takefumi Ueno
PMID: 32678839 DOI: 10.1371/journal.pone.0229187.

抄録

アルコール使用障害(AUD)の患者は、アルコール欲求をコントロールすることが困難であるため、使用量が増加し、早期に再発する。患者はアルコール関連画像に対して非アルコール関連画像よりも強い反応を示す傾向があるが、アルコール欲求を調節する要因を調べた研究者はほとんどいない。ここでは、AUD患者と健常対照者(HC)の行動手がかりに対する全脳血中酸素濃度依存性(BOLD)反応を調べた。参加者はAUD患者24名とHC15名であった。飲料に関連する4つのイメージ(ジュース、ジュースを飲む、日本酒を飲む、日本酒を飲む)からなる視覚キューを提示し、AUD参加者のキュー反応性とHC参加者のキュー反応性を比較した。多重比較の結果、AUD群では、ジュースの画像に対する左前帯状皮質(p = 0.036)および左後帯状皮質(PCC)(p = 0.044)のBOLD反応がHC群よりも低く、日本酒の画像に対する左PCC(p = 0.044)のBOLD反応がHC群よりも高いことが明らかになった。さらに、AUD患者はHC群と比較して、15~18秒(p = 0.004、df = 37)および18~21秒(p = 0.002、df = 37)の間、左前帯でジュースを飲んでいる画像に対する手がかり反応性に関連したBOLD反応が低下していた。我々の所見は、HCs患者とAUD患者では、アルコール飲料の画像ではなく、アルコールを飲む行動に関連する画像に対する反応が異なることを示唆している。このように、これらの患者は脳活動のパターンが異なるようである。この情報は、臨床医がAUD患者の治療法を開発する際に役立つかもしれません。

Patients with alcohol use disorder (AUD) have difficulty controlling their alcohol cravings and thus exhibit increased use and early relapse. Although patients tend to respond more strongly to alcohol-related images than to non-alcohol-related images, few researchers have examined the factors that modulate cravings. Here, we examined whole-brain blood oxygen level-dependent (BOLD) responses to behavioural cues in individuals with AUD and in healthy controls (HCs). The participants included 24 patients with AUD and 15 HCs. We presented visual cues consisting of four beverage-related images (juice, drinking juice, sake, and drinking sake), and the cue reactivity of AUD participants was contrasted with that of HC participants. Multiple comparisons revealed that the AUD group had lower BOLD responses than the HC group in the left precuneus (p = 0.036) and the left posterior cingulate cortex (PCC) (p = 0.044) to images of drinking juice and higher BOLD responses than the HC group in the left PCC (p = 0.044) to images of drinking sake. Furthermore, compared to the HCs, the AUD patients had decreased BOLD responses associated with cue reactivity to drinking juice in the left precuneus during the periods from 15 to 18 s (p = 0.004, df = 37) and 18 to 21 s (p = 0.002, df = 37). Our findings suggest that HCs and AUD patients differ in their responses not to images of alcoholic beverages but to images related to alcohol-drinking behaviour. Thus, these patients appear to have different patterns of brain activity. This information may aid clinicians in developing treatments for patients with AUD.