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Ann. Surg..2020 Aug;272(2):326-333. 00000658-202008000-00066. doi: 10.1097/SLA.0000000000003279.

胃バイパス術とスリーブ胃切除術。スウェーデン、ノルウェー、オランダの国家品質登録機関による47,101例の一次手術の患者選択と短期成績

Gastric Bypass Versus Sleeve Gastrectomy: Patient Selection and Short-term Outcome of 47,101 Primary Operations From the Swedish, Norwegian, and Dutch National Quality Registries.

  • Youri Q M Poelemeijer
  • Ronald S L Liem
  • Villy Våge
  • Tom Mala
  • Magnus Sundbom
  • Johan Ottosson
  • Simon W Nienhuijs
PMID: 32675546 DOI: 10.1097/SLA.0000000000003279.

抄録

目的:

本研究の目的は、スウェーデン、ノルウェー、オランダにおけるRoux-en-Y胃バイパス術(RYGB)とスリーブ胃切除術(SG)の使用と短期転帰を比較することであった。

OBJECTIVE: The aim of this study was to compare the use and short-term outcome of Roux-en-Y gastric bypass (RYGB) and sleeve gastrectomy (SG) in Sweden, Norway, and the Netherlands.

背景:

肥満手術は世界中で大量に行われているが、特定の患者群に対する肥満手術の選択についてはコンセンサスが存在しない。

BACKGROUND: Although bariatric surgery is performed in high volumes worldwide, no consensus exists regarding the choice of bariatric procedure for specific groups of patients.

方法:

肥満手術の全国登録3件のデータを使用した。患者選択、周術期データ(重篤な合併症、死亡率、30日以内の再入院率)、1年後の結果(フォローアップ率と体重減少率)を調査した。

METHODS: Data from 3 national registries for bariatric surgery were used. Patient selection, perioperative data (severe complications, mortality, and rate of readmissions within 30 days), and 1-year results (follow-up rate and weight loss) were studied.

結果:

合計47,101件の一次手術が登録され、そのうち33,029件(70.1%)がRYGB、14,072件(29.9%)がSGであった。RYGBを受けた患者は、SGを受けた患者よりも肥満手術を受ける頻度が高いという国際ガイドラインを満たしていた(91.9%対83,0%、P<0.001)。重篤な合併症の発生率(2.6%対2.4%、P = 0.382)、30日死亡率(0.04%対0.03%、P = 0.821)には2つの手術の差はなかった。再入院率はRYGB後の方が高かった(4.3%対3.4%、P < 0.001)。手術から1年後の追跡調査では、RYGBを受けた患者の死亡率は低く(12.1%対16.5%、P < 0.001)、RYGBにより総体重が20%以上減少した患者の割合が高かった(95.8%対84.6%、P < 0.001)。RYGB後の体重減少は病院間で同程度であったが、SG後の体重減少には大きなばらつきがあった。

RESULTS: A total of 47,101 primary operations were registered, 33,029 (70.1%) RYGB and 14,072 (29.9%) SG. Patients receiving RYGB met international guidelines for having bariatric surgery more often than those receiving SG (91.9% vs 83,0%, P < 0.001). The 2 procedures did not differ in the rate of severe complications (2.6% vs 2.4%, P = 0.382), nor 30-day mortality (0.04% vs 0.03%, P = 0.821). Readmission rates were higher after RYGB (4.3% vs 3.4%, P < 0.001).One-year post surgery, less RYGB-patients were lost-to follow-up (12.1% vs 16.5%, P < 0.001) and RYGB resulted in a higher rate of patients with total weight loss of more than 20% (95.8% vs 84.6%, P < 0.001). While the weight-loss after RYGB was similar between hospitals, there was a great variation in weight loss after SG.

結論:

本研究では、北西ヨーロッパの3カ国におけるRYGBとSGの実際的な使用方法と短期的な転帰について検討した。どちらの手技も安全であり、RYGBの方が体重減少率と経過観察率が高く、その代償として30日後の再入院率がわずかに高かった。

CONCLUSION: This study reflects the pragmatic use and short-term outcome of RYGB and SG in 3 countries in North-Western Europe. Both procedures were safe, with RYGB having higher weight loss and follow-up rates at the cost of a slightly higher 30-day readmission rate.