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2種のアルテミシアスの認証、ファイトケミカル特性および抗菌活性
Authentication, phytochemical characterization and anti-bacterial activity of twoArtemisiaspecies.
PMID: 32673952 DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.127458.
抄録
アルテミシアは世界的に食用や民族医学として利用されている香草であるが,誤認が原因でその利用が妨げられていることが多い。本研究では、分子生物学的手法と化学的手法を組み合わせて、形態学的手法を用いてアルテミシア種の認証を行い、アルテミシア・インディカとアルテミシア・アルギを同定した。これらの種から得られた植物抽出物および化合物、1,8-シネオール、カルベオール、α-エレメン、α-ファルネセン、リノレン酸メチル、フタル酸ジイソオクチルフタレートは、食中毒性有害菌の増殖を抑制した。また、A. indicaの抽出物および活性化合物は、細菌膜の破壊を介してグラム陰性菌および陽性菌を死滅させることがメカニズム研究で明らかになった。最後に、マウスの生存率、臓器内細菌負荷、腸内病理、下痢、体重、食物摂取量、便重量、病理学的スコアなどのデータから、A. indicaがマウスの細菌感染症を予防することが示された。A. indicaおよびその活性化合物は、食中毒性細菌疾患の食品補助食品としての使用が可能であり、それによって人間の健康を改善する可能性があります。
Artemisia species are aromatic herbs used as food and/or ethnomedicine worldwide; however, the use of these plants is often impeded by misidentification. Here, molecular and chemotaxonomic approaches were combined to assist in the morphology-based authentication of Artemisia species, and Artemisia indica and Artemisia argyi were identified. The plant extracts and compounds obtained from these species, 1,8-cineole, carveol, α-elemene, α-farnesene, methyl linolenate, diisooctyl phthalate inhibited the growth of food-borne harmful bacteria. Mechanistic studies showed that the extract and active compounds of A. indica killed Gram-negative and -positive bacteria via destruction of the bacterial membrane. Finally, in vivo data demonstrated that A. indica protected against bacterial infection in mice as evidenced by survival rate, bacterial load in organs, gut pathology, diarrhea, body weight, food consumption, stool weight, and pathology score. A. indica and its active compounds have potential for use as food supplements for food-borne bacterial diseases and thus improve human health.
Copyright © 2020. Published by Elsevier Ltd.