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Int. J. Biol. Macromol..2020 Jul;S0141-8130(20)33850-2. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2020.07.093.Epub 2020-07-13.

里芋でんぷん。里芋デンプンの単離、形態学、修飾、新規応用に関する研究 - 総説

Taro starch: Isolation, morphology, modification and novel applications concern - A review.

  • Deepika Singla
  • Ajay Singh
  • Sanju Bala Dhull
  • Pradyuman Kumar
  • Tanu Malik
  • Pankaj Kumar
PMID: 32673724 DOI: 10.1016/j.ijbiomac.2020.07.093.

抄録

塊茎・根菜類は、熱帯・亜熱帯地域を中心に普遍的に基礎的な食用作物として成熟している。その中でも、タロイモ(Colocasia esculenta)は、その薬用、観賞用、食品製剤のファセットのために5番目の主な根の作物と考えられています。タロイモは、ジャガイモ、サツマイモ、キャッサバなどと比べても、かなりの量のデンプンを持っています。タロイモのコルムデンプン(70-80%)は、安定剤、乳化剤、脂肪代替品、フィラーエージェントとしてのフィラーのような食品のその多様な可能性に起因する食品産業のための最も安価な住居として熟考しています。ベビーフード、包装材料のノベルティ、抵抗性デンプンの組み込みを持つ老人性食品は、最近探索された成果物です。さらに、タロイモデンプンの品質特性は、改質後の挙動の汎用性をネイティブデンプンよりもはるかに優れた方法で競争的に向上させている。本レビューでは、商業的実現のためのサトイモデンプンの分子パターン、単離手順、特性、修飾および新規ヒットアプローチに関する現在の認識を概説することを目的としています。また、グルテンフリー、低刺激性、高消化性などの利点もあり、食品分野だけでなく、製薬や繊維分野でも応用範囲が広がる。

Tuber and root crops are matured as fundamental food crops universally especially in tropical and subtropical regions. Among them, Taro (Colocasia esculenta) considered as 5th chief root crop due to its medicinal, ornamental and food formulation facets. Competitively it holds a considerable amount of starch even more than that to potato, sweet potato, cassava and so on. Taro corms starch (70-80%) contemplate as a cheapest abode for food industries due to its multifarious potentiality in food like stabilizer, emulsifier, fat substitute and as filler agent too. Baby foods, packaging material novelties, geriatric foods with resistant starch incorporation are the recently explored deliverables. Moreover, quality attributes of taro starch increases its behavioral versatility after modification competitively in a much better manner than native starch. This review aims to outline the current awareness about taro starch's molecular pattern, isolation procedures, properties, modifications and novel hit approaches for commercial viability. Gluten-free trait, hypoallergenic features and high digestibility are the additional benefits that widens its application scope to adapt better among pharma and textile in along with food sector.

Copyright © 2020. Published by Elsevier B.V.