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カチオンイオンで架橋したアニオン性ナノセルロースでコーティングした抗菌性インペラータ円筒紙
Antimicrobial Imperata cylindrica paper coated with anionic nanocellulose crosslinked with cationic ions.
PMID: 32673720 DOI: 10.1016/j.ijbiomac.2020.07.102.
抄録
近年、人口増加、食品需要の増加、食品宅配サービスなどの新たな消費者動向に伴い、能動包装の利用への関心が高まっています。しかし、この新しいシステムでは、食品の品質や安全性を向上させるために添加物を使用する必要があり、また、賞味期限を維持するためにも添加物を使用する必要がある。本研究では、I.cylindricaをコーティングしたアニオン性ナノセルロース架橋カチオンから抗菌紙を調製し、包装材料中の微生物の増殖を積極的に抑制する能力を有するシステムを構築することを目的とした。工程は、セミケミカル法とソーダケミカル法を用いてI.cylindricaのパルプ化を行った。このパルプ懸濁液を60g/mグラムで金型に印刷した後、アニオン性ナノセルロースを散布し、カチオン溶液に浸漬することで抗菌紙を調製した。その結果、アニオン性ナノセルロースをHおよびAlカチオンで架橋したI.cylindrica紙を製造することに成功した。また、製造された紙は、グラム陰性の大腸菌やS.typhi、グラム陽性の黄色ブドウ球菌や枯草菌に対しても抗菌活性を示すことが確認された。さらに、アニオン性ナノセルロースを架橋したAlを抗菌紙に塗布したものが、より滑らかでコンパクトな表面構造を有していることから、最適な塗布方法であることが明らかになった。
Recently, the interest in active packaging utilization has increased with population growth, food demand and new consumer trend like food delivery services. This new system, however, requires the use of additives to extend the food product quality and safety as well as in maintaining the shelf-life. This study was to prepare the antimicrobial paper from I. cylindrica coated anionic nanocellulose crosslinked cationic to create a system with the ability to actively control microbe growth in the packaging materials. The process involved pulping of I. cylindrica using semi-chemical and soda chemical method. The antimicrobial paper was prepared by printing the pulp suspension in 60 g/m grammage in mold followed by the spray of anionic nanocellulose and subsequent soaking of the paper in cationic solution. The results showed the I. cylindrica paper coated anionic nanocellulose crosslinked with H and Al cations were successfully produced. The paper produced was also observed to have antimicrobial activity against Gram-negative of E. coli and S. typhi as well as Gram-positive of S. aureus and B. subtilis bacteria. Furthermore, the best coating method was found on antimicrobial paper coated anionic nanocellulose crosslinked Al as evidenced by smoother and compact surface structure.
Copyright © 2020. Published by Elsevier B.V.