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Food Chem. Toxicol..2020 Jul;:111572. S0278-6915(20)30462-2. doi: 10.1016/j.fct.2020.111572.Epub 2020-07-13.

穀類および穀類ベースの製品中のマイコトキシン:ブラジル人集団における発生率と確率的な食生活リスク評価

Mycotoxins in cereals and cereal-based products: incidence and probabilistic dietary risk assessment for the Brazilian population.

  • Patrícia Diniz Andrade
  • Jonatan Vinicius Dias
  • Darliana Mello Souza
  • Alessandra Page Brito
  • Gerda van Donkersgoed
  • Ionara Regina Pizzutti
  • Eloisa Dutra Caldas
PMID: 32673632 DOI: 10.1016/j.fct.2020.111572.

抄録

マイコトキシンに関する確率論的な食生活リスク評価をモンテカルロ・リスク評価ソフトウェアを用いて実施し、2008/2009年ブラジル家計調査の10歳以上の個人の消費データと、ブラジルのリオグランデ・ド・スル州と連邦地区で収集した米、トウモロコシ、小麦およびそれらの製品646サンプルの発生データを用いて行った。加工要因を推定し、濃度データに適用した。慢性暴露は、フモニシン(遊離型およびバウンド/隠れ型)、デオキシニバレノール(DON)(アセチル化型を含む)およびゼアラレノン(ZON)(アルファゼアラレノールを含む)、およびDONへの急性暴露について推定した。一般集団では、慢性暴露は DON の 95P とフモニシンの 99P で安全暴露レベルを超えた。また,10代の若者ではフモニシンで97.5P,DONで95P,出産年齢の女性ではフモニシンで99Pで安全値を超えていた。ZONへの慢性暴露とDONへの急性暴露では超過は見られなかった。フモニシンの総摂取量(91%)とZONの摂取量(約40%)にはトウモロコシのクスクスが、DONの総摂取量(約30%)にはパンが寄与していた。さらなる研究は、10 歳未満の個人の情報を含む最新のブラジルの消費データを用いて実施されるべきである。

A probabilistic dietary risk assessment on mycotoxins was conducted using the Monte Carlo Risk Assessment software, with consumption data from the 2008/2009 Brazilian Household Budget Survey for individuals who were at least 10 years old and occurrence data for 646 samples of rice, maize, wheat, and their products, collected in the Federal District and in the state of Rio Grande do Sul, Brazil. Processing factors were estimated and applied to concentration data. Chronic exposure was estimated for fumonisins (free and bound/hidden), deoxynivalenol (DON) (including the acetylated forms) and zearalenone (ZON) (including alfa-zearalenol) and acute exposure to DON. For the general population, the chronic exposure exceeded the safe exposure levels at the 95P for DON and at the 99P for fumonisins. Additionally, safe level exceedance occurred at the 97.5P for fumonisins and at the 95P for DON for teenagers, as well as at the 99P for fumonisins for women of child-bearing-age. No exceedances were found for chronic exposure to ZON and acute exposure to DON. Maize couscous contributed most of the total fumonisins (91%) and ZON intakes (∼40%) and bread to total intake of DON (∼30%). Further studies should be conducted with updated Brazilian consumption data, which should include information for individuals aged less than 10 years old.

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