あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
J. Food Sci..2020 Jul;85(7):2177-2185. doi: 10.1111/1750-3841.15185.Epub 2020-06-11.

フェノールプロファイル,抗酸化作用,抗増殖作用,血糖降下作用を有するEhrretia macrophyla Wall.(EMW)の果実

Phenolic profiles, antioxidant, antiproliferative, and hypoglycemic activities of Ehretia macrophyla Wall. (EMW) fruit.

  • Na Deng
  • Bisheng Zheng
  • Tong Li
  • Xiaodan Hu
  • Rui Hai Liu
PMID: 32672871 DOI: 10.1111/1750-3841.15185.

抄録

果実全体のフェノールプロファイル,抗酸化活性,抗増殖活性,低血糖活性を調べた。(EMW)果実のフェノールプロファイル、抗酸化作用、抗増殖作用、血糖降下作用を調べた。遊離抽出物ではカテキン(CE),o-メトキシ安息香酸(o-MBA),ロスマリン酸(RA)が優勢であったが,結合抽出物ではカテキン,バニリン酸(VA),o-MBAが優勢であった。これらの抽出物は、ペルオキシラジカル消去能(PSC)、酸素ラジカル吸蔵能(ORAC)、細胞抗酸化活性(CAA)を測定し、潜在的な抗酸化能を示した。また、この果実は用量依存的に抗増殖活性を有しており、これは個々のフェノリックの相乗効果や相加的効果によるものと考えられる。さらに、EMW果実は、α-グルコシダーゼおよびα-アミラーゼの活性を阻害し、グルコース消費量、グリコーゲン蓄積量、グリコーゲン合成酵素2(GYS2)活性を増強し、グルコース-6-リン酸化酵素(G6Pase)およびホスホエノールピルビン酸カルボキシキナーゼ(PEPCK)の活性を低下させることにより、良好な血糖降下作用を示した。したがって、EMW果実は、人間の健康を向上させる機能性食品の原料としての可能性があり、健康面や経済面での付加的な利点を持つ有望な応用が期待されています。実用的な応用:EMW果実は天然フェノール化合物を豊富に含む植物性食品であり、抗酸化作用、抗増殖作用、血糖降下作用など、ヒトに対する潜在的な生理活性が示唆されている。本研究で得られた知見は、健康面でも経済面でもメリットのある EMW 果実のフェノール類の包括的な利用を促進するための論理的な戦略を提供するものと考えられます。

Phenolic profiles, antioxidant, antiproliferative, and hypoglycemic activities of the whole Ehretia macrophylla Wall. (EMW) fruit were investigated in the present study. Catechin (CE), o-methoxy benzoic acid (o-MBA), and rosmarinic acid (RA) were the predominant phenolics in free extract, while CE, vanillic acid (VA), and o-MBA were for bound extract. These extracts exhibited potential antioxidant capacity measured by peroxyl radical scavenging capacity (PSC), oxygen radical absorbance capacity (ORAC), and cellular antioxidant activity (CAA) assays. This fruit also possessed dose-dependently antiproliferative activity, and this may be due to the synergistic and additive effects of individual phenolics. Furthermore, EMW fruit showed favorable hypoglycemic activity via inhibition of activities of α-glucosidase and α-amylase, enhancement of glucose consumption, glycogen accumulation, and glycogen synthase 2 (GYS2) activity, and downregulation of activities of glucose-6-phosphatase (G6Pase) and phosphoenolpyruvate carboxykinase (PEPCK). Therefore, EMW fruit has the potential as an ingredient of functional foods to improve human health and shows promising applications with additional health and economical benefits. PRACTICAL APPLICATION: EMW fruit is a plant-based food rich in natural phenolic compounds, which suggesting its potential bioactivities for humans such as antioxidant, antiproliferative, and hypoglycemic activities. Our findings would provide a logical strategy to promote the comprehensive utilization of phenolics in EMW fruit with both health and economical benefits.

© 2020 Institute of Food Technologists®.