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Heliyon.2020 Jul;6(7):e04383. S2405-8440(20)31227-5. doi: 10.1016/j.heliyon.2020.e04383.Epub 2020-07-04.

ラットの肝臓の脂質含量に及ぼす高強度低周波の影響

Effects of high-intensity infrasound on liver lipid content of rats.

  • Gonçalo Martins Pereira
  • Sofia S Pereira
  • Madalena Santos
  • José Brito
  • Diamantino Freitas
  • António Oliveira de Carvalho
  • Artur Águas
  • Maria João Oliveira
  • Pedro Oliveira
PMID: 32671268 PMCID: PMC7338782. DOI: 10.1016/j.heliyon.2020.e04383.

抄録

これまでの実験研究では、高い可聴周波数の騒音への暴露は、肝臓グリコーゲンやトリグリセリドの増加など、複数の代謝変化を引き起こすことが示されています。しかし、高強度低周波(周波数20Hz未満、音圧レベル90dB以上)などの低周波の音に曝露した場合の肝脂質含量への影響はまだ明らかにされていません。そこで、我々は、正常ラットと耐糖能不耐症ラットの高強度低周波音の曝露が肝臓の脂質含量に及ぼす影響を検討することを目的とした。本研究では、野生型雄性Wistarラット79匹を無作為に2群に分けた。本研究では、野生型雄性Wistarラット79匹を無作為に2群に分け、G1(無治療群)とG2(グルコース不耐症誘発群)を作製した。これら2群を無作為に2つのサブグループに分けた:s(無音状態で飼育された動物)とi(高強度の低周波ノイズに連続的に曝露された動物)。3つの騒音曝露タイムポイント(1週間、6週間、12週間)でラットを犠牲にし、肝臓を切除し、肝脂質を抽出した。データ分析は、双方向ANOVA(p = 0.05)を用いて行った。肝脂質含量には、複数の因子間の相互作用による有意な影響は存在しなかった(p=0.077)。また、低周波曝露(p=0.407)や耐糖能状態(p=0.938)による有意な影響は認められなかった。本研究は、高強度の低周波に継続的に曝露しても、正常動物と耐糖能異常動物の両方の肝臓の脂質含量に影響を与えないことを示している。この知見は、人間の健康に有害な影響を及ぼす可能性があるため、低周波の生理学的影響に関するさらなる実験的研究の必要性を強調するものである。

Previous experimental studies show that exposure to noise with high and audible frequencies causes multiple metabolic alterations, such as increased liver glycogen and triglycerides. However, the effect of exposure to sound with lower frequencies, such as high-intensity infrasound (frequency <20 Hz and sound pressure level >90 dB), on the liver lipid content is still unclear. As such, we aimed to study the effect of exposure to high-intensity infrasound of both normal and glucose intolerant rats on the liver lipid content. For this study, 79 wild-type male Wistar rats were randomly divided into two groups: G1, no treatment, and G2, induced glucose intolerance. Each of these two groups was randomly divided in two subgroups: s (animals kept in silence) and i (animals continuously exposed to high-intensity infrasound noise). At three noise-exposure time-points (1, 6 and 12 weeks) the rats were sacrificed, the liver was excised and hepatic lipids extracted. Data analysis was performed using a two-way ANOVA (p = 0.05). No significant effects due to interactions between the several factors exist on the liver lipid content (p=0.077). Moreover, no significant effects due to infrasound exposure (p=0.407) or glucose tolerance status (p=0.938) were observed. Our study shows that continuous exposure to high-intensity infrasound has no influence on the lipid content of the liver of both normal and glucose intolerant animals. This finding reinforces the need for further experimental studies on the physiological effects of infrasound due to its possible hazardous effects on human health.

© 2020 The Author(s).