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大豆に対する食物依存性運動誘発性アナフィラキシー:原因アレルゲン成分としてのGly m 5およびGly m 6
Food-dependent exercise-induced anaphylaxis to soybean: Gly m 5 and Gly m 6 as causative allergen components.
PMID: 32670463 PMCID: PMC7352078. DOI: 10.1016/j.waojou.2020.100439.
抄録
食物依存性運動誘発性アナフィラキシー(FDEIA)は、主に高齢の子供や若年成人に発症し、ある種の食物を摂取した後の運動時にアナフィラキシー症状を呈する、生命に関わるが比較的まれな疾患である。ここでは、大豆誘発性FDEIAの3例を報告する。また、貯蔵タンパク質成分Gly m 5とGly m 6に起因する大豆誘発性FDEIAと、花粉関連アレルゲン成分に起因する大豆誘発性FDEIAの2つのタイプを紹介する。
Food-dependent exercise-induced anaphylaxis (FDEIA) is a life-threatening but relatively rare disorder which occurs mainly in older children and young adults and manifests with symptoms of anaphylaxis upon exercise following ingestion of certain kinds of food. We herewith report 3 cases of soybean-induced FDEIA. We also highlight 2 types of soybean-induced FDEIA, one caused by storage protein components Gly m 5 and Gly m 6 and the other caused by pollen-related allergen components.
© 2020 The Authors.