日本語AIでPubMedを検索
天然物に対する多剤耐性菌の感受性評価
Susceptibility Assessment of Multidrug Resistant Bacteria to Natural Products.
PMID: 32669983 PMCID: PMC7338649. DOI: 10.1177/1559325820936189.
抄録
目的:
本研究の目的は、天然化合物の多剤耐性菌に対する効果を検討することである。
Objective: The aim of this study was to examine the effect of some natural compounds against multidrug-resistant bacteria.
方法:
43 個の細菌株を採取した。走査型電子顕微鏡分析および細菌のDNAアポトーシスアッセイを実施した。
Methods: Forty-three bacterial strains were collected. Disc diffusion and minimum inhibitory concentration (MIC) tests were carried out for natural compounds including quercetin, , , and . Scanning electron microscope analysis and bacterial DNA apoptosis assays were performed.
結果:
菌株はイミペニム、アンピシリン、ペニシリンに対して耐性を示しました。ほとんどの菌株はアモキシシリン、クラブラナート、アンピシリンに対して耐性を示した。最後に、チゲサイクリンはすべての抗生物質に対して有効であり、耐性を示した。.NET にのみ抗菌効果を示しました。ほとんどの菌株は、 , , およびケルセチンに感受性があった。検査したすべての天然抽出物は .には効果がなく、.はどの菌株にも効果がなかった。.に対する最小阻害濃度は6.25~12,最小殺菌濃度は1.6~3.2,9.12~18.24 mg/mLであった。24時間および48時間培養後の走査型電子顕微鏡分析では,菌体の形状が歪んでおり,細胞壁が著しく損傷していることが確認された。また,細菌の細胞壁にはケルセチンが含まれており,DNAには明らかな断片化が認められた。
Results: strains were resistant to imipenim, ampicillin, and penicillin. Most strains were resistant to amoxicillin, clavulanat, and ampicillin. Finally, tigecycline was effective with and was resistant to all antibiotics. Only had an antibacterial effect on . Most strains were sensitive to , , and quercetin. All examined natural extracts had no effect on . had no effect on any of the strains tested. Minimum inhibitory concentration and minimum bactericidal concentration values for examined plants against were 6.25 to 12, 1.6 to 3.2, and 9.12 to 18.24 mg/mL, respectively. was active against with an MIC of 12.5 mg/mL. Scanning electron microscope analysis performed after 24 and 48 hours of incubation showed bacterial strains with distorted shapes and severe cell wall damage. , quercetin, and showed clear fragmentations of DNA.
結論:
現在の知見では、ケルセチンなどの天然物を使用することで、多剤耐性菌の克服に有効であることが確認されており、多剤耐性菌の克服に向けた有望な治療法として期待されています。
Conclusions: Current findings confirmed the beneficial effect of using natural products such as , quercetin, and as a promising therapy to overcome multidrug resistant bacteria.
© The Author(s) 2020.