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BMJ.2020 07;370:m2322. doi: 10.1136/bmj.m2322.Epub 2020-07-15.

国や世界の食品ベースの食事ガイドラインの健康性と持続可能性:モデリング研究

The healthiness and sustainability of national and global food based dietary guidelines: modelling study.

  • Marco Springmann
  • Luke Spajic
  • Michael A Clark
  • Joseph Poore
  • Anna Herforth
  • Patrick Webb
  • Mike Rayner
  • Peter Scarborough
PMID: 32669369 PMCID: PMC7362232. DOI: 10.1136/bmj.m2322.

抄録

目的:

国レベルでの食品ベースの食事ガイドライン(FBDG)を採用することによる健康と環境への影響を分析し、世界的な健康・環境目標と比較すること。

OBJECTIVE: To analyse the health and environmental implications of adopting national food based dietary guidelines (FBDGs) at a national level and compared with global health and environmental targets.

デザイン:

モデリング研究。

DESIGN: Modelling study.

設定:

85カ国である。

SETTING: 85 countries.

参加者:

85カ国の人口。

PARTICIPANTS: Population of 85 countries.

主な成果測定項目:

段階的なコーディング方法を開発し、85のFBDGから定量的な推奨事項を抽出しました。これらのガイドラインの健康と環境への影響は、慢性疾患による死亡者数の比較リスク評価と、温室効果ガス排出量、淡水使用量、農地使用量、肥料使用量の国別環境フットプリントを用いて評価されました。比較のために、世界保健機関(WHO)とEAT-ランセット委員会(EAT-Lancet Commission on the Healthy Diets from Sustainable Food Systems)の世界的な食事推奨を採用した場合の影響も分析した。各ガイドラインの健康と持続可能性への影響は、国レベルと世界レベルの両方での採用をモデル化し、非伝染性疾患に関するアクションアジェンダ、パリ気候協定、土地利用に関連する愛知県生物多様性目標、淡水利用と肥料利用に関連する持続可能な開発目標と惑星境界を含む世界的な健康と環境目標との影響を比較することによって評価された。

MAIN OUTCOME MEASURES: A graded coding method was developed and used to extract quantitative recommendations from 85 FBDGs. The health and environmental impacts of these guidelines were assessed by using a comparative risk assessment of deaths from chronic diseases and a set of country specific environmental footprints for greenhouse gas emissions, freshwater use, cropland use, and fertiliser application. For comparison, the impacts of adopting the global dietary recommendations of the World Health Organization and the EAT-Lancet Commission on Healthy Diets from Sustainable Food Systems were also analysed. Each guideline's health and sustainability implications were assessed by modelling its adoption at both the national level and globally, and comparing the impacts to global health and environmental targets, including the Action Agenda on Non-Communicable Diseases, the Paris Climate Agreement, the Aichi biodiversity targets related to land use, and the sustainable development goals and planetary boundaries related to freshwater use and fertiliser application.

結果:

全国的なFBDGの採用は、平均で15%の早死早生死亡率の減少(95%の不確実性区間13%~16%)と、平均で13%の温室効果ガス排出量の減少(地域的には-34%~35%)を含む環境資源需要の変化が混在していることと関連していた。世界的に普遍的に採用された場合、ほとんどの国のガイドライン(83、98%)は、少なくとも1つの世界的な健康・環境目標に適合していませんでした。FBDGの約3分の1(29、34%)は非伝染性疾患に関するアジェンダと互換性がなく、ほとんど(57~74、67%~87%)はパリ気候協定やその他の環境目標と互換性がありませんでした。一方、WHOの勧告の採択は、同様の健康と環境の変化と関連していますが、EAT-ランセットの勧告の採択は、早死にする率が34%も高く、温室効果ガスの排出量が3倍以上も削減され、地球規模の健康と環境の目標を全般的に達成することに関連しています。例えば、英国、米国、中国のFBDGは気候変動、土地利用、淡水、窒素の目標とは相容れないものであり、EAT-Lancet勧告に沿ったガイドラインを採用することで、英国では78000人(74000人から81000人)から104000人(96000人から112000人)の回避死亡者数を増加させることができた。米国では480000(445000~516000)から585000(523000~646000)、中国では1149000(1095000~1204000)から1802000(1664000~1941000)。

RESULTS: Adoption of national FBDGs was associated with reductions in premature mortality of 15% on average (95% uncertainty interval 13% to 16%) and mixed changes in environmental resource demand, including a reduction in greenhouse gas emissions of 13% on average (regional range -34% to 35%). When universally adopted globally, most of the national guidelines (83, 98%) were not compatible with at least one of the global health and environmental targets. About a third of the FBDGs (29, 34%) were incompatible with the agenda on non-communicable diseases, and most (57 to 74, 67% to 87%) were incompatible with the Paris Climate Agreement and other environmental targets. In comparison, adoption of the WHO recommendations was associated with similar health and environmental changes, whereas adoption of the EAT-Lancet recommendations was associated with 34% greater reductions in premature mortality, more than three times greater reductions in greenhouse gas emissions, and general attainment of the global health and environmental targets. As an example, the FBDGs of the UK, US, and China were incompatible with the climate change, land use, freshwater, and nitrogen targets, and adopting guidelines in line with the EAT-Lancet recommendation could increase the number of avoided deaths from 78 000 (74 000 to 81 000) to 104 000 (96 000 to 112 000) in the UK, from 480 000 (445 000 to 516 000) to 585 000 (523 000 to 646 000) in the USA, and from 1 149 000 (1 095 000 to 1 204 000) to 1 802 000 (1 664 000 to 1 941 000) in China.

結論:

この分析は、国のガイドラインがより健康的で持続可能なものになる可能性を示唆している。ほとんどの場合、動物性食品、特に牛肉と乳製品の摂取を制限することについてより明確な助言を提供することが、食事ガイドラインの環境的持続可能性を高める最大の可能性を持つことがわかったが、全粒穀物、果物と野菜、ナッツ類と種子、豆類の摂取量を増やし、赤身肉と加工肉の摂取量を減らし、バランスのとれたエネルギー摂取量と体重レベルを達成することの重要性を強調することが、追加の健康上の利点の大部分と関連していた。健康結果は観察データに基づいており、食事の危険因子と健康結果との間に因果関係があることを想定していた。これらの関係についての証拠の確実性は、既存のメタアナリシスではほとんどが中程度と評されている。

CONCLUSIONS: This analysis suggests that national guidelines could be both healthier and more sustainable. Providing clearer advice on limiting in most contexts the consumption of animal source foods, in particular beef and dairy, was found to have the greatest potential for increasing the environmental sustainability of dietary guidelines, whereas increasing the intake of whole grains, fruits and vegetables, nuts and seeds, and legumes, reducing the intake of red and processed meat, and highlighting the importance of attaining balanced energy intake and weight levels were associated with most of the additional health benefits. The health results were based on observational data and assuming a causal relation between dietary risk factors and health outcomes. The certainty of evidence for these relations is mostly graded as moderate in existing meta-analyses.

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