あなたは歯科・医療関係者ですか?

WHITE CROSSは、歯科・医療現場で働く方を対象に、良質な歯科医療情報の提供を目的とした会員制サイトです。

日本語AIでPubMedを検索

日本語AIでPubMedを検索

PubMedの提供する医学論文データベースを日本語で検索できます。AI(Deep Learning)を活用した機械翻訳エンジンにより、精度高く日本語へ翻訳された論文をご参照いただけます。
Nutr Metab Cardiovasc Dis.2020 Jun;S0939-4753(20)30215-5. doi: 10.1016/j.numecd.2020.05.022.Epub 2020-06-02.

糖含有炭酸飲料の摂取量は、一般成人の高尿酸血症と関連している。横断的研究

Sugar-containing carbonated beverages consumption is associated with hyperuricemia in general adults: A cross-sectional study.

  • Tingjing Zhang
  • Shanshan Bian
  • Yeqing Gu
  • Ge Meng
  • Qing Zhang
  • Li Liu
  • Hongmei Wu
  • Shunming Zhang
  • Yawen Wang
  • Xuena Wang
  • Xingqi Cao
  • Huiping Li
  • Yunyun Liu
  • Xiaoyue Li
  • Xiaohe Wang
  • Shaomei Sun
  • Xing Wang
  • Ming Zhou
  • Huanli Jiao
  • Qiyu Jia
  • Kun Song
  • Xiao-H Wu
  • Yuntang Wu
  • Kaijun Niu
PMID: 32669242 DOI: 10.1016/j.numecd.2020.05.022.

抄録

背景と目的:

糖分を含む清涼飲料と高尿酸血症との間の肯定的な関連性を支持する研究エビデンスがある。しかし、これまでのデータはほとんどが白人の集団からのものである。そして、含糖清涼飲料全体では、含糖炭酸飲料が最も多く購入されている。そこで、中国の成人の高尿酸血症有病率と含糖炭酸飲料の多飲が関連しているかどうかを調査した。

BACKGROUND AND AIMS: Research evidence supports a positive link between sugar-containing soft beverages and hyperuricemia. However, data thus far are mostly from Caucasian populations. And in sugar-containing soft beverages overall, sugar-containing carbonated beverages are purchased most often. Therefore, we investigated whether the high consumption of sugar-containing carbonated beverages was associated with the prevalence of hyperuricemia among adults in China.

方法と結果:

中国天津市の成人25,507人(男性13,013人、女性12,494人)を対象とした横断的研究を実施した。砂糖含有炭酸飲料の摂取量は、有効な半定量的食品頻度質問票で評価した。高尿酸血症は、血清尿酸値が男性で7.0mg/dL以上、女性で6mg/dL以上と定義された。炭酸飲料の消費と高尿酸血症との関連は、重ロジスティック回帰分析によって評価された。高尿酸血症の有病率は,男性で 23.4%,女性で 8.2%であった.潜在的な交絡因子を調整した後の,糖含有炭酸飲料消費量をまたいだ高尿酸血症のオッズ比(95%信頼区間)は,ほとんどない場合は1.00(参考値),<1-3カップカップは1.18(1.05,1.32)、男性では週1~3杯未満で1.49(1.25、1.77)、週4杯以上で1.49(1.25、1.77)(Pはトレンド<0.005)、女性では週1~3杯未満で1.11(0.91、1.34)(Pはトレンド<0.27)、週4杯以上で1.70(1.23、2.31)(Pはトレンド<0.001)であった。

METHODS AND RESULTS: A cross-sectional study was conducted with 25,507 adults (13,013 men and 12,494 women) in Tianjin, China. Sugar-containing carbonated beverages intake was assessed by a validated semi-quantitative food frequency questionnaire. Hyperuricemia was defined as serum uric acid levels ≥7.0 mg/dL in men and ≥ 6 mg/dL in women. The association between carbonated beverages consumption and hyperuricemia was assessed by multiple logistic regression analysis. The prevalence of hyperuricemia in men and women was 23.4% and 8.2%, respectively. After adjustments for potential confounding factors, the odds ratios (95% confidence interval) for hyperuricemia across sugar-containing carbonated beverages consumption were 1.00 (reference) for almost never, 1.18 (1.05, 1.32) for <1-3 cups/week, 1.49 (1.25, 1.77) for ≥4 cups/week in men (P for trend < 0.005) and 1.11 (0.91, 1.34) for <1-3 cups/week (P for trend = 0.27), 1.70 (1.23, 2.31) for ≥4 cups/week in women (P for trend < 0.001), respectively.

結論:

この横断的調査により、中国の成人の間では、糖含有炭酸飲料の消費量の増加が高尿酸血症と関連していることが示された。糖含有炭酸飲料の摂取量を制限することは、一般集団における高尿酸血症の予防に有益である可能性がある。

CONCLUSIONS: This cross-sectional survey demonstrated that increased consumption of sugar-containing carbonated beverages is associated with hyperuricemia among adults in China. Restricted sugar-containing carbonated beverages intake might be beneficial to the prevention of hyperuricemia in the general population.

Copyright © 2020. Published by Elsevier B.V.