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Nutr Clin Pract.2020 Jul;doi: 10.1002/ncp.10554.Epub 2020-07-15.

COVID-19の消化器症状。栄養実践への影響

Gastrointestinal Manifestations of COVID-19: Impact on Nutrition Practices.

  • Enrik John T Aguila
  • Ian Homer Y Cua
  • Joy Arabelle C Fontanilla
  • Vince Leenard M Yabut
  • Marion Frances P Causing
PMID: 32668037 DOI: 10.1002/ncp.10554.

抄録

コロナウイルス感染症2019(COVID-19)は主に呼吸器疾患であるが、消化器系に影響を与え、消化器(GI)症状を呈する可能性があることを示すエビデンスが増えている。最近、様々な栄養学会がパンデミックとの関連でガイドラインを発表しており、いくつかのポイントでは、これらのGI症状が栄養療法に与える影響が強調されています。COVID-19患者では、重症急性呼吸器症候群コロナウイルス2(SARS-CoV-2)ウイルスによって正常な腸粘膜が障害され、これがGI症状や栄養吸収の障害につながる可能性がある。やはり経口食の最適化が推奨されています。しかし、COVID-19のGI効果を考えると、感染した患者の一部は食欲不振であり、経口食事療法だけでは栄養目標を満たすことはできないだろう。重症患者を含むこのリスクの高いグループでは、腸の完全性と免疫機能を促進するために経腸栄養が好ましいルートである。これを実行するために、栄養サポートの実践は、ウイルスの感染を軽減し、パンデミックに適応するような方法で改訂されています。患者の消化器ケアと栄養ケアにおけるすべての措置は、医療従事者の被ばくを制限するためにクラスター化されています。集中治療室に入院した患者の中では、重要な障壁はGI不耐性であり、SARS-CoV-2感染に特有の有意なGI関与によって悪化しているように見える。それにもかかわらず、副作用を緩和するためにいくつかの対策を用いることができる。不耐性が持続する領域の末端では、非経口栄養に切り替えるための閾値を下げる必要があるかもしれない。

Although Coronavirus disease 2019 (COVID-19) is primarily a respiratory disease, growing evidence shows that it can affect the digestive system and present with gastrointestinal (GI) symptoms. Various nutrition societies have recently published their guidelines in context of the pandemic, and several points emphasize the impact of these GI manifestations on nutrition therapy. In patients with COVID-19, the normal intestinal mucosa can be disrupted by the severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) virus, and this could result in GI symptoms and a compromise in nutrient absorption. Optimization of oral diet is still recommended. However, given the GI effects of COVID-19, a fraction of infected patients have poor appetite and would not be able to meet their nutrition goals with oral diet alone. For this at-risk group, which includes those who are critically ill, enteral nutrition is the preferred route to promote gut integrity and immune function. In carrying this out, nutrition support practices have been revised in such ways to mitigate viral transmission and adapt to the pandemic. All measures in the GI and nutrition care of patients are clustered to limit exposure of healthcare workers. Among patients admitted to intensive care units, a significant barrier is GI intolerance, and it appears to be exacerbated by significant GI involvement specific to the SARS-CoV-2 infection. Nevertheless, several countermeasures can be used to ease side effects. At the end of the spectrum in which intolerance persists, the threshold for switching to parenteral nutrition may need to be lowered.

© 2020 American Society for Parenteral and Enteral Nutrition.