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PLoS ONE.2020;15(7):e0235345. PONE-D-20-01490. doi: 10.1371/journal.pone.0235345.Epub 2020-07-15.

タンザニアの小規模農家園芸生産システム下での生鮮野菜・果物の残留農薬と細菌汚染の同時暴露リスク

Co-exposure risks of pesticides residues and bacterial contamination in fresh fruits and vegetables under smallholder horticultural production systems in Tanzania.

  • Jones A Kapeleka
  • Elingarami Sauli
  • Omowunmi Sadik
  • Patrick A Ndakidemi
PMID: 32667930 DOI: 10.1371/journal.pone.0235345.

抄録

本研究は、タンザニアの現地で生産された生鮮野菜・果物における残留農薬と細菌汚染物質への同時暴露リスクを調査するために実施したものである。合計613サンプルを残留農薬分析し、そのうち250サンプルを細菌汚染についても分析した。全体では47.5%の残留農薬があり、74.2%が最大残留基準値(MRL)を超えていた。有機リン系(95.2%)、有機塩素系(24.0%)、ピレスロイド系(17.3%)、カルバメート系(9.2%)の残留が多かった。MRL値は,トマト,タマネギ,スイカ,キュウリ,白菜,スイートペーパーでほとんどが超過していた。テトラメトリン(0.0329-1.3733 mg/kg)、ピリミホスメチル(0.0003-1.4093 mg/kg)、ペルメトリン(0.0009-2.4537 mg/kg)、エンドスルファン(β)(0.0008-2.3416 mg/kg)、カルバミン(0.0008-2.3416 mg/kg)が最も多く残留していた。3416 mg/kg),カルバリル(0.0215-1.5068 mg/kg),プロフェノホス(0.0176-2.1377 mg/kg),クロルピリホス(0.0004-1.2549 mg/kg),ジエルドリン(0.0011-0.5271 mg/kg)がMRLを超えていた。細菌汚染の有病率は高かった(63.2%)。エンテロバクター(55.6%)緑膿菌(32.4%)、大腸菌(28.2%)、シトロバクター(26.8%)、クレブシエラオキシトカ(14.8%)、サルモネラ(7.7%)が分離された。さらに、46.4%が残留農薬と細菌汚染物質の両方に陽性反応を示した。農場で生産された野菜(60.7%)は、市場で生産された野菜(41.8%)よりも二重汚染物質を多く含んでいた。これは、生産レベルでの過剰な農薬使用や新鮮な野菜や果物の不衛生な取り扱いに起因している可能性がある。二元ロジスティック回帰の結果、残留農薬を含む生鮮青果物は細菌汚染物質を含む可能性が2.231倍であった(OR:2.231;95%CI:0.501、8.802)。残留農薬と細菌汚染物質の汚染レベルは、ほとんどの新鮮な果物や野菜で病原性細菌がより高い割合で分離されているMRLsをはるかに上回る値を記録しているため、深刻な問題として認識される可能性があります。MRLsは、スイカ、ニンジン、キュウリ、トマト、タマネギ、スイートペーパーなど、生または半調理で消費されるほとんどの野菜で高かった。農家レベルでの農薬モニタリングと監視システムを開発し、農家を教育し、農薬や細菌汚染物質の健康影響を軽減するために、より環境に優しい農薬の使用を促進することが急務となっている。

This study was carried out to investigate the risks of simultaneous exposure to pesticide residues and bacteria contaminants in locally produced fresh vegetables and vegetables in Tanzania. A total of 613 samples were analyzed for pesticide residues, out of which 250 were also analyzed for bacterial contamination. Overall, 47.5% had pesticide residues, 74.2% exceeded Maximum Residue Levels (MRLs). Organophosphorus (95.2%), organochlorines (24.0%), pyrethroids (17.3%), and carbamates (9.2%) residues dominated. MRL values were mostly exceeded in tomatoes, onions, watermelons, cucumbers, Chinese cabbage, and sweet paper. Tetramethrin (0.0329-1.3733 mg/kg), pirimiphos-methyl (0.0003-1.4093 mg/kg), permethrin (0.0009-2.4537 mg/kg), endosulfan (beta) (0.0008-2.3416 mg/kg), carbaryl (0.0215-1.5068 mg/kg), profenofos (0.0176-2.1377 mg/kg), chlorpyrifos (0.0004-1.2549 mg/kg) and dieldrin (0.0011-0.5271 mg/kg) exceeded MRLs. The prevalence of bacteria contamination was high (63.2%). Enterobacter (55.6%) Pseudomonas aeruginosa (32.4%), E. coli (28.2%), Citrobacter (26.8%), Klebsiella oxytoca (14.8%), and Salmonella (7.7%) were isolated. Furthermore, 46.4% tested positive for both pesticide residues and bacterial contaminants. Vegetables from farms (60.7%) contained more dual contaminants than market-based vegetables (41.8%). This may have resulted from excessive pesticide use and unhygienic handling of fresh fruits and vegetables at production level. Binary logistic regression showed that fresh fruits and vegetables with pesticide residues were 2.231 times more likely to have bacteria contaminants (OR: 2.231; 95% CI: 0.501, 8.802). The contamination levels of pesticide residues and bacterial contaminants could be perceived as a serious problem as most fresh fruits and vegetables recorded values of pesticide residues far above the MRLs with pathogenic bacteria isolated in higher proportions. MRLs was higher in most vegetables consumed raw or semi-cooked such as watermelons, carrots, cucumber, tomatoes, onion and sweet paper. There is an urgent need to develop pesticide monitoring and surveillance systems at farmer level, educating farmers and promoting the use of greener pesticides to mitigate the health effects of pesticides and bacterial contaminants.