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Food Funct.2020 Jul;doi: 10.1039/d0fo00795a.Epub 2020-07-15.

西洋式食事誘発性NAFLDに対するつる性茶の改善効果と分子機構

Ameliorative effects and molecular mechanisms of vine tea on western diet-induced NAFLD.

  • Kun Xie
  • Xi He
  • Keyu Chen
  • Kozue Sakao
  • De-Xing Hou
PMID: 32666969 DOI: 10.1039/d0fo00795a.

抄録

非アルコール性脂肪性肝疾患(NAFLD)は世界的に流行している疾患であり、近年、食事療法によるその予防が重要な戦略として考えられている。本研究では、中国のハーブであるAmpelopsis grossedentataから抽出したつる性茶ポリフェノール(VTP)をマウスに投与し、西洋食(WD)誘発NAFLDの予防効果を検討した。雄のC57BL/6Nマウスに通常の食事(ND)またはWD(VTPの有無にかかわらず)を12週間与えた。その結果、VTP 添加は血清コレステロールとトリグリセリドのレベルを低下させ、WD に起因する肝脂質滴の蓄積を減少させることが明らかになった。分子データから、VTPはWDが抑制したAMP活性化プロテインキナーゼα(AMPKα)のリン酸化とペルオキシソーム増殖因子活性化受容体α(PPARα)、カルニチンパルミトイルトランスフェラーゼIA(CPT1A)、チトクロームP450, ファミリー4, サブファミリーa1(CYP4A1)の発現を再活性化することで脂肪酸の酸化を促進することが明らかになった。VTPは、成熟ステロール調節エレメント結合タンパク質1(SREBP1)と脂肪酸合成酵素(FAS)のWD増強レベルを低下させることにより、肝脂質生成を抑制した。さらに、VTPは核内因子(赤血球由来2)様2(Nrf2)を介したヘメオキシゲナーゼ-1(HO-1)とキノン酸化還元酵素(NQO1)の発現を活性化し、肝TBARSレベルを低下させて肝酸化ストレスを防止しました。一方、VTPは、腸管ゾニューラオクルーデンス-1(ZO-1)の発現を増加させ、腸管アクケルマンシアの相対的な豊富さを増加させ、Firmicutes/Bacteroidetesの比率を減少させた。このように、VTPは、少なくとも脂肪酸の酸化とリポジェネシス、肝酸化ストレス、腸内マイクロバイオームのバランスをとることで、WD誘発NAFLDを予防する可能性がある。これらの結果から、生理活性化合物ジヒドロミリセチンを高含有するつる性茶は、NAFLDを予防するための潜在的な食品資源であることが示唆された。

Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is a disease that is prevalent worldwide, and its prevention by dietary administration has recently been considered as an important strategy. In this study, we administered mice with vine tea polyphenol (VTP) extracted from Ampelopsis grossedentata, a Chinese herb, to investigate the preventive effect on western diet (WD)-induced NAFLD. Male C57BL/6N mice were fed either a normal diet (ND) or WD with or without VTP for 12 weeks. The results revealed that VTP supplementation decreased the serum levels of cholesterol and triglycerides, and reduced the accumulation of hepatic lipid droplets caused by WD. Molecular data revealed that VTP enhanced fatty acid oxidation by reactivating the WD-suppressed phosphorylation of AMP-activated protein kinaseα (AMPKα) and the expressions of peroxisome proliferator-activated receptor alpha (PPARα), carnitine palmitoyl transferase IA (CPT1A) and cytochrome P450, family 4, subfamily a1 (CYP4A1). VTP inhibited hepatic lipogenesis by reducing the WD-enhanced level of mature sterol regulatory element-binding protein 1 (SREBP1) and fatty acid synthase (FAS). Moreover, VTP activated nuclear factor (erythroid-derived 2)-like 2 (Nrf2)-mediated expressions of hemeoxygenase-1 (HO-1) and quinone oxidoreductase (NQO1), and reduced hepatic TBARS levels to prevent hepatic oxidative stress. On the other hand, VTP also increased intestinal zonula occludens-1 (ZO-1) expression and the relative abundance of gut Akkermansia, and reduced the ratio of Firmicutes/Bacteroidetes. Thus, VTP might prevent WD-induced NAFLD by balancing fatty acid oxidation and lipogenesis, hepatic oxidative stress, and gut microbiome, at least. These results suggest that vine tea, containing a high content of the bioactive compound dihydromyricetin, is a potential food resource for preventing NAFLD.