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日本語AIでPubMedを検索

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J. Plankton Res..2020 Jul-Aug;42(4):440-452. fbaa026. doi: 10.1093/plankt/fbaa026.Epub 2020-06-13.

クラゲの脂肪酸組成の季節的変動:ゲル状動物の食物網研究への示唆

Seasonal variability of the fatty acid composition in (Cnidaria: Scyphozoa): implications for gelativore food web studies.

  • Vanessa Stenvers
  • Xupeng Chi
  • Jamileh Javidpour
PMID: 32665765 PMCID: PMC7344386. DOI: 10.1093/plankt/fbaa026.

抄録

クラゲの個体数は水生の食物連鎖において重要な役割を果たしており、多くの動物がこの「ほとんどが水を含む」生物を捕食している。しかし、ゲル化動物の捕食者が獲物から何を得ることができるのかについては、まだ十分に理解されていない。本研究では、脂肪酸(FA)組成を用いてムーンゼリー()の栄養価を調べ、季節変動や自由遊泳のライフステージ間の違いを調査した。ドイツのキールフィヨルドの温帯沿岸生態系において、2年連続で隔週サンプリングを実施した。その結果、メデューサのFAプロファイルは季節変動が大きく、成熟したメデューサは生殖組織に起因するFA含有量が最も高いことが明らかになった。さらに、月のゼリーは、捕食者の重要な生理機能をサポートしている可能性が高いいくつかの必須FA(すなわち、アラキドン酸、20:4ω6;エイコサペンタエン酸、20:5ω3;ドコサヘキサエン酸、22:6ω3)が含まれていました。総FAの内容量が低いことが証明されたにもかかわらず(7×10-34×10%/g乾燥重量)、そのような魚や甲殻類などの捕食者の食事の要件を満たすために 'sの能力を支持する証拠が提供されています。最後に、クラゲが多くの生物にとって日和見的な獲物以上の存在であり、それ以上の存在になる可能性があることを提案しながら、ゲル食動物と将来の食物網の構成への意味合いを議論した。

Jellyfish population play an important role in aquatic food chains, and many animals predate on this 'mostly water containing' organisms. However, what gelativores predators could gain from their prey is still poorly understood. This study provides insight into the nutritional value of the moon jelly () by means of its fatty acid (FA) composition, while investigating seasonal variability and differences between its free-swimming life stages. A biweekly sampling was carried out in a temperate coastal ecosystem, the Kiel Fjord, Germany and during two consecutive years. FA profile of showed significant seasonal variability, while mature medusae (due to reproductive tissues) possessed highest FA content. In addition, moon jelly contained several essential FAs (i.e. arachidonic acid, 20:4ω6; eicosapentaenoic acid, 20:5ω3; docosahexaenoic acid, 22:6ω3), which likely support predator's vital physiological functions. Even though total FA contents proved to be low (7 × 10-34 × 10% per g dry weight), evidence supporting 's capability to meet the dietary requirements of predators such as fish and crustaceans is provided. Finally, implications for gelativore and future food web configurations are discussed, while proposing that jellyfish are likely to be, and become, more than an opportunistic prey to many organisms.

© The Author(s) 2020. Published by Oxford University Press.