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Nutr J.2020 Jul;19(1):72. 10.1186/s12937-020-00589-x. doi: 10.1186/s12937-020-00589-x.Epub 2020-07-14.

中国における授乳中の母親の食事摂取量2018:調査報告

Dietary intake in lactating mothers in China 2018: report of a survey.

  • Ye Ding
  • Wiwik Indayati
  • Til Bahadur Basnet
  • Fang Li
  • Hongliang Luo
  • Han Pan
  • Zhixu Wang
PMID: 32664937 DOI: 10.1186/s12937-020-00589-x.

抄録

背景:

授乳中の母親の栄養状態は、母親自身の健康に関連しており、母乳の分泌、ひいては乳児の発育・発達に大きく影響する。地域経済や伝統的な習慣、栄養知識の欠如などの影響により、中国の授乳婦の食事栄養不良の問題が顕著になっている。我々は、関連する保健指導と戦略の実施のためのベースラインデータを提供するために、中国の都市部と農村部のLMsの食事と栄養摂取量を評価し、比較することを目的とした。

BACKGROUND: The nutritional status of lactating mothers (LMs) is related to their own health and significantly impacts the secretion of breast-milk, and subsequently the growth and development of infants. Due to the influence of regional economy, traditional habits, and lack of nutrition knowledge, the problem of poor dietary nutrition among Chinese LMs is prominent. We aimed to evaluate and compare the dietary and nutrient intakes in LMs from urban and rural areas in China to provide baseline data for the implementation of relevant health guidance and strategies.

方法:

中国の13省・市区町村から都市部と農村部のLMを対象に、多段階サンプリング法を用いて募集した。食品写真を用いたオンライン食事記録を用いて、2 日間に何を食べたかを記録し、対面インタビューを実施した。最終的な分析対象者は954名であった。データは P50(P25; P75)を四分位として Mann-Whitney U 検定を用いて比較した(有意水準:p<0.05)。

METHODS: A multi-stage sampling method was used to recruit urban and rural LMs from 13 provinces and municipalities in China. An online dietary record using food photographs was employed to keep track of what the LMs had eaten in 2 days in the form of face-to-face interview. A total of 954 participants were included in the final analysis. Data expressed as quartiles P50 (P25; P75) were compared using the Mann-Whitney U-test (level of significance: p < 0.05).

結果:

主食の消費量は、都市部(263.21g/d)より農村部(283.37g/d)の方が高かった。野菜、果物、魚、エビ、貝類、牛乳、乳製品の摂取量はいずれの地域も推奨量を下回っており、農村部ではこれらの食品の摂取不足がより深刻であった。全LMの83.8%のエネルギー摂取量は推定エネルギー基準量を下回っていたが、都市部と農村部では同程度であった。農村部の多量栄養素(炭水化物、タンパク質、脂肪)の摂取量は都市部に比べて低かった。また、一部のビタミン(VA、VB、VB、VC)やミネラル(カルシウム、マグネシウム、ヨウ素、銅)の摂取量は、農村部、都市部ともにLMの理想的な摂取量とは言えなかった。

RESULTS: The consumption of staple food was higher in the rural (283.37 g/d) than in the urban areas (263.21 g/d). The consumption of vegetables, fruits, fish, shrimp, and shellfish, milk and dairy products was lower than the recommended amounts in both areas, and the insufficient intake of these food types was more serious in rural areas. While the energy intake of 83.8% of all LMs was lower than the estimated energy reference, it was comparable in the urban and rural areas. The intake of macronutrients (carbohydrates, protein, and fats) in rural areas was lower than in urban areas. The intake of some vitamins (VA, VB, VB, VB and VC) and minerals (calcium, magnesium, iodine and copper) was not ideal for LMs in both rural and urban areas.

結論:

全体的に、LMs の食事摂取量は推奨レベルを下回っていた。多くの必須栄養素は、都市部でも農村部でも推奨量を満たしていなかった。微量栄養素の欠乏は都市部に比べて農村部で多く見られた。したがって、女性の健康と適切な食事摂取についての教育が不可欠である。

CONCLUSIONS: Overall, the dietary intake in LMs was lower than the recommended levels. Many essential nutrients failed to meet the recommended doses, both in the urban and rural areas. The deficiencies in micronutrients were more prevalent in rural compared to urban areas. Educating LMs about women's health and appropriate dietary intake is, therefore, essential.